Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Hrvatski Romi obilježavaju Svjetski dan romskog jezika

Na devetom središnjem održavanju Svjetskog dana romskoga jezika zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi istaknuo je kako se taj dan, jedan od tri nacionalna praznika Roma u Hrvatskoj, danas obilježava u 12 zemalja Europe, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi pokrenutoj upravo u Hrvatskoj.

Objavljeno 05.11.2018
Marko Leskovar

Svjetski dan romskog jezika, koji se obilježava 5. studenoga kao jedan od tri nacionalna praznika Roma u Republici Hrvatskoj, ove je godine posvećen tisućljetnoj obljetnici od prve migracije Roma iz Indije, a tim povodom iz Preporodne dvorane Narodnog doma HAZU-a u Zagrebu odaslane su u ponedjeljak poruke o važnosti promicanja i afirmacije romskoga jezika kao temeljne odrednice romskoga identiteta i kulture.

“Zbog činjenice da Romi nemaju matičnu državu posebno je važno uključivanje i integracija romskog naroda u društvima država u kojima stoljećima stanuju”, rekao je Kajtazi. Za održivu i dugoročnu uključenost romskog naroda u RH iznimno je bitna podrška institucija, a kako bi se unaprijedila pozicija Roma u svim ključnim područjima – obrazovanju, stanovanju, zapošljavanju i zdravstvu, napomenuo je Kajtazi.

U tom smislu romska zajednica u Hrvatskoj najveću pomoć očekuje od Vlade RH sukladno zajedničkim dogovorima, ostajući zasad i dalje pri stavu kako nije dovoljno učinjeno, te očekuje veću predanost integraciji Roma u našem društvu, rekao je.

Za bolje pozicioniranje romskog pokreta, veću zaštitu romske nacionalne manjine diljem svijeta, te ekonomsko i kulturno jačanje pozicije Roma, pogotovo djece i mladih, ključnu ulogu ima rasprava o otvaranju mogućnosti i stjecanju posebnog statusa i prava Roma u svijetu u odnosu na Indiju, istaknuo je Kajtazi.

“Poruka današnjeg skupa svakako je jača afirmacija romske kulture i jezika, ali također želimo signalizirati i potrebu da se neupitno indijsko podrijetlo Roma dodatno istraži”, zaključio je.

Tagovi: kajtazi, romi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE