Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Hrvatski ultramaratonci stigli u Srebrenicu

Put između Vukovara i Srebrenice preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika dug 227 kilometara pretrčali su Duško Štrbac, Elvir Rakipović, Dražen Čučić, Goran Draksler i Zmago Horvat

Objavljeno 10.07.2018
Antonela Verković

Sudionici utramaratona koji su 6. srpnja krenuli iz Vukovara za Srebrenicu kako bi na taj način odali počast žrtvama genocida počinjenog 1995. u utorak su stigli u taj istočnobosanski gradić gdje će dan kasnije sudjelovati i u središnjoj komemoraciji za više od osam tisuća ubijenih Bošnjaka.

Put između Vukovara i Srebrenice preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika dug 227 kilometara pretrčali su Duško Štrbac, Elvir Rakipović, Dražen Čučić, Goran Draksler i Zmago Horvat a kao i svake godine njihov dolazak u Srebrenicu pozdravili su stanovnici i predstavnici udruga koje okupljaju članove obitelji ubijenih i preživjele stradalnike rata.

Njima su se na nekim dionicama tijekom puta pridružile i dvije djevojke iz Bosne i Hercegovine koje su zajedno s ultaramaratoncima iz Hrvatske ušle u Srebrenicu.

Rakipović je po dolasku na cilj novinarima kazao kako su ih u svim mjestima, kroz koja su prolazili, ljudi srdačno pozdravljali i čestitali im na naporu kojega ulažu kako bi se svi još jednom prisjetili nedužnih žrtava.

Pokrovitelji ultramaratona koji se trči od 2012. godine su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir IZetbegović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a organizator je zagrebačko Vijeće bošnjačke nacionalne manjine koje je u Srebrenici u utorak predstavljao Ekrem Bećirović.

Istaknuo je kako se ovime odaje počast svim nedužnim žrtavama rata.
“S Vukovarom je počelo, da je Bog dao da je s njim završeno, ali dogodila se Srebrenica. Naš cilj je da se ovako nešto nikada ne ponovi i ne zaboravi”, izjavio je Bećirović.

Tijekom dana u Srebrenicu je stiglo i oko pet tisuća sudionika “Marša mira” koji su u proteklim danima prošli šumskim prolazima iz pravca Tuzle kroz koje su se u srpnju 1995. godine Srebreničani pokušavali probiti ka slobodnom teritoriju.

Njima se u Srebrenici pridružilo i oko 500 motorista pristiglih iz Sarajeva.

Na središnjoj komemoraciji najavljenoj za srijedu očekuje se dolazak do 30 tisuća sudionika.

Nakon govora i odavanja počasti žrtvama uz vjerski obred kojega će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović bit će pokopani posmrtni ostaci 35 ubijenih u genocidu što su ga počinilio pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

(Hina)

Tagovi: maratonci, Srebrenica,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE