Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Huawei tužio SAD zbog zabrane proizvoda i opreme

Sjedinjene Države "opetovano ne mogu pronaći dokaze kojima bi podržali zabranu Huaweijevih proizvode", rekao je privremeni direktor Guo Ping

Objavljeno 07.03.2019
Lucija Tokić

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei u četvrtak je objavio kako je tužio američku vladu zbog njenog zakona o zabrani korištenja Huaweijevih proizvoda i opreme u državnim službama zbog sigurnosnih razloga.

Privremeni direktor Guo Ping rekao je u Shenzhenu da je zakon, koji je potpisao predsjednik Donald Trump, “ne samo nezakonit, nego i zabranjuje Huaweiju poštenu konkurenciju, a to šteti američkim kupcima”.

Tužba je podnijeta na okružnom sudu u Planu, u saveznoj državi Texas.

Sjedinjene Države “opetovano ne mogu pronaći dokaze kojima bi podržali zabranu Huaweijevih proizvode”, rekao je Guo. “Prisiljeni smo poduzeti pravne mjere kao zakonit i zadnji pokušaj”.

Tenzije oko Huaweija zaoštrile su kinesko-američke odnose posljednjih mjeseci, u vrijeme kad dvije zemlje vode pregovore o novom trgovinskom sporazumu kojim bi se spriječio dugotrajan trgovinski rat.

Jedan kanadski sud trenutno razmatra zahtjev SAD-a za izručenjem glavne financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, koja je kći osnivača Rena Zhengfeija.

Sjedinjene Države optužuju nju, Huawei i njihovu američku podružnicu Skycom da su počinili financijske prevare i urotili se radi pranja novca.

Optužbe su vjerojatno povezane sa mogućim povredama američkih sankcija Iranu.

U siječnju, SAD je u zasebnom slučaju optužio Huawei za prijevaru prijenosa novca, opstruiranje pravde te urota radi krađe trgovinskih tajni T-Mobilea.

Amerika također odbacuje kinesku tehnološku ekspanziju na način da traži da druge zemlje zabrane Huaweijevu 5G infrastrukturu, za koju Washington kaže da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: huawei, mobitel, sad, tužba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE