Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Humanitarna ekološka akcija čišćenja rijeke Kupe

Akcija je nastavak prethodne velike humanitarne akcije "Ronioci za Banovinu"

Objavljeno 10.05.2021
Ivona Amidžić

Humanitarna ekološka akciji čišćenja rijeke Kupe “Eko patrola – ronioci za Banovinu” organizirana je ovog vikenda na području Petrinje, a pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut poručio je tom prigodom kako potreba za pomoći nastradalima u potresu još uvijek postoji.

Ravnateljstvo civilne zaštite pomaže svima kad je potrebno i rado se odaziva na ovakve aktivnosti, rekao je Trut koji je sudjelovao u akciji.

Udruga ronilaca, pojasnio je, dio je sustava civilne zaštite kroz Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz vode.

“Nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a je od prvog dana u koordinaciji s Udrugom ronilaca i udrugama branitelja te smo zajednički organizirali brojne aktivnosti u cilju pomoći nastradalom stanovništvu”, napomenuo je.

Ocijenio je kako je riječ o izuzetno važnoj akciji “koja pokazuje da ronioci, branitelji i civilna zaštita imaju jedno veliko srce”. Zahvalio je svima na sudjelovanju te naglasio kako “potreba za pomoći i dalje postoji”.

Ravnateljstvo civilne zaštite uključilo se u tu humanitarnu i ekološku akciju pružajući logističku pomoć kroz tehničke i ljudske resurse. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a postavili su kamp, osigurali smještaj za sve sudionike humanitarne akcije te sudjelovali i u samoj akciji ronjenja i čišćenja rijeke Kupe.

Akcija čišćenja rijeke Kupe pod nazivom “Eko patrola – ronioci za Banovinu” organizirana je u subotu i nedjelju s ciljem pružanja podrške nastradalima u razornom potresu koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko–moslavačku županiju. Akcija je nastavak prethodne velike humanitarne akcije “Ronioci za Banovinu”.

Komemoracija u spomen na žrtve potresa

U sklopu akcije, u nedjelju je na Gradskom kupalištu u Petrinji simbolično u 12 sati i 19 minuta, u vrijeme početka potresa, održana komemoracija te su u spomen na žrtve potresa u Kupu bačeni vijenci, dok su ronioci na površini rijeke izranjanjem oblikovali živo srce.

Organizator akcije je agencija Promocija ronjenja u suradnji s Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Grada Petrinje uz i potporu HEP-a.

Akcija prikupljanja pomoći traje i dalje, a provodi se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i odluka Stožera.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: čišćenje, ekološka, humanitarna akcija, komemoracija, kupa, rijeka kupa, ronjenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE