Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Cijepljenje protiv korone počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja

Objavljeno 18.09.2023
Andrija Lukretić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u zadnjih tjedan dana u Hrvatskoj je zabilježeno 237 novozaraženih koronom, a od posljedica zaraze umrlo je 14 ljudi.

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU.

Preporuke za cijepljenje

Cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva (bez obzira jesu li osobe ranije cijepljene ili su preboljele covid-19) preporučuje se osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Posebno se preporučuje osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom. Bilo bi dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju.

Cijepljenje se preporučuje i zdravstvenim djelatnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

Danas je počelo cijepljenje

Cijepljenje protiv korone počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja.

Za korisnike i djelatnike domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika predviđeno je da se cijepljenje organizira u tim ustanovama.

Od početka studenog mogu se cijepiti sve ostale osobe koje ne pripadaju ranije navedenim kategorijama ako za to izraze želju, kažu u HZJZ-u.

Tagovi: cijepljenje, hzjz, korona,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE