Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

I Amsterdamska koalicija se pridružuje bojkotu HRT-a

Dodaju kako 'upravljači i urednici HRT-a podilaze vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći tako što podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija'.

Objavljeno 24.02.2019
Antonela Verković

Amsterdamska koalicija priopćila je u nedjelju da se pridružuju ‘desecima udruga, institucija i političkih stranaka koje su odlučile bojkotirati Hrvatsku radioteleviziju (HRT)’.

Odluku da se ta koalicija priključi bojkotu HRT-a jednoglasno su donijeli predsjednici stranaka članica, upozoravajući da je na HRT-u zbog javne riječi prisutan snažan pritisak na novinare, dodaje se u priopćenju.

Unatoč navodima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svjedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne riječi, posebice na HRT-u, ustvrdili su iz Amsterdamske koalicije.

Dodaju kako ‘upravljači i urednici HRT-a podilaze vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći tako što podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija’.

Zbog svega toga čelnici stranaka članica Amsterdamske koalicije, kao i kandidatkinje i kandidati Amsterdamske koalicije za EU parlament neće sudjelovati u programima HRT-a gostovanjem u HRT-ovim emisijama niti davanjem pojedinačnih izjava za HRT do okončanja prosvjeda hrvatskih novinara 2. ožujka 2019. godine, stoji u priopćenju.

„Upravo sada kada smo dio europskog društvenog okruženja i kada kao građani izlazimo na izbore za Europski parlament, nije prihvatljivo da javnost HRT doživljava kao državni, a ne kao javni servis”, zaključuju u toj koaliciji.

I SDP je ranije danas priopćio da se pridružio dvotjednom bojkotu HRT-a pod nazivom “Novinarstvo ne damo” koje su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog čak 36 tužbi koje je HRT pokrenuo protiv novinara i drugih medija.

(Hina)

Tagovi: amsterdamska koalicija, HRT,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE