Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Idu i ne staju – Preko tisuću migranata iz Hondurasa krenulo je prema SAD-u

Nedavni pokušaji grupnog prelaska iz Srednje Amerike u SAD, testirali su Trumpovu politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji ...

Objavljeno 14.10.2018
Alan Srčnik

Preko tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Nedavni pokušaji grupnog prelaska iz Srednje Amerike u SAD, testirali su Trumpovu politiku “nulte tolerancije” prema ilegalnoj imigraciji.

“Vjerujem da ćemo doći u SAD. U Hondurasu nema posla i živiš u strahu da će ubiti tebe ili tvoju djecu”, rekla je Fanny Barahona, tridesetpetogodišnja nezaposlena učiteljica, koja je hodala sa svojim devetogodišnjim sinom i nosila dvogodišnju kćer.

Otprilike 1 300 ljudi sudjeluje u “Maršu migranata”, a plan je hodati od mjesta San Pedro Sula u sjevernom Hondurasu, kroz Gvatemalu u Meksiko, rekao je organizator Bartolo Fuentes.

Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolaz do američke granice, rekao je.

U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani “karavana”, Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama migranata zabrani ulazak u SAD.

Većina u toj kupini je rekla da bježe zbog moćnih uličnih bandi, koje ugrožavaju njihove živote i iznuđuju.

Više od 64 posto honduraških kućanstava živi u siromaštvu, a San Pedro Sula je grad s jednom od najvećih stopa ubojstava na svijetu.

“Nema posla, a toliko je nasilja da možete biti ubijeni kada hodate ulicom”, rekao je Javier Solis, dvadesetpetogodišnjak, koji navodi da nije našao posao u godinu dana te želi doći u SAD. Prilikom prijašnjeg pokušaja, deportiran je iz Meksika.

Američki se potpredsjednik Mike Pence sastao s predsjednicima Hondurasa, Gvatemale i Salvadora u Washingtonu u četvrtak te im je poručio da je SAD voljan pomoći gospodarskom razvoju tih zemalja i investirati, ako vlade učine više u borbi protiv migracija, korupcije i nasilja bandi.

(Hina)

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tagovi: honduras, imigranti, sad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE