Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Iduće godine jači inspekcijski nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme

Ured pučke pravobraniteljice: Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti

Objavljeno 15.11.2018
Lucija Tokić

Na preporuku pučke pravobraniteljice Lore Vidaković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je u idućoj godini povećanje broja inspekcijskih nadzora ugovora o radu na određeno vrijeme, ali još ne planira promjenu Zakona o radu, priopćili su danas iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Nakon što je Vidaković u izvješću iz 2017. godine upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo je najavilo pojačavanje inspekcijskog nadzora tih ugovora o radu. Inspektorat sljedeće godine planira nadzor zakonitosti rada na određeno vrijeme obavljati u redovnim i ciljanim akcijskim nadzorima na području cijele Hrvatske.

Ministarstvo je u mišljenju Vlade na izvješće iz 2017. godine navelo da će se prema preporuci pravobraniteljice preispitati i postojeći Zakon o radu i njegove odredbe instituta rada na određeno vrijeme i s tim povezanih prekršajnih odredbi.

U priopćenju stoji da Ministarstvo rada, unatoč najavi, nije izmijenilo Zakon o radu niti to planira u 2019. godini, što je ocijenjeno zabrinjavajućim.

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, a svakako doprinosi i odluci da posao potraže u drugim zemljama, navodi se u priopćenju.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: inspekcijski nadzor, Lora Vidaković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Zakon o radu,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE