Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Imate li cvijet u vašem domu? Ako ne, vrijeme je da to promijenite!

Koliko god prekrasni, moderni ukrasi bili domovima i koliko god varijacija na temu postojalo – jedno je sigurno, ništa ne može nadmašiti prirodni cvijet koji je i najzdraviji izbor, evo zašto...

Objavljeno 11.04.2019
Lucija Tokić

Priroda naša svagdašnja! Koliko god prekrasni, moderni ukrasi bili estetski privlačni u našim domovima i koliko god varijacija na temu postojalo – jedno je sigurno, ništa ne može nadmašiti prirodni cvijet koji je najljepši ukras, ali i najzdraviji izbor iz više razloga. Razloga zbog kojih na cvijeće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, uistinu je mnogo.Između ostalog, ono pročišćava zrak, upija elektromagnetska zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, uljepšava prostor, suzbija neugodne mirise… – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

ISTRAŽIVANJE

Biljke pročišćuju i osvježuju zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kisik. Jedno od istraživanja vezanih uz uporabu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvježavanja zraka provela je NASA ranih 90-tih godina prošlog stoljeća. Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u uredu. U te komore, svakodnevno bi se ubacila točno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmjerila bi se količina štetnih tvari u zraku, te usporedila s količinom izmjerenom prije zagađivanja. Vjerovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

A u zamjenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje…

Posvetite se, izaberite, čuvajte! Koji je najbolji izbor biljki za vaš dom? Evo prijedloga… Velik izbor prekrasnih cvjetova za vaš dom možete pronaći i na MojaAkcija.hr – trk na portal i vidite ponudu… 🙂

Sanseverija ili ‘svekrvin jezik’

Ova biljka ća vam dopustiti da budete najljeniji vlasnik biljke na svijetu. Ne traže posebnu njegu i trebaju malo vode, a jednako im dobro odgovaraju zatvoreni i otvoreni prostori.

Klorofitum

Porijeklom iz Južne Afrike idealna je za početnike jer dobro podnosi neredovito zalijevanje. Iako voli svijetle pozicije, uspijeva i u sjeni.
Čisti prostor od ksilena, ugljičnog dioksida i formaldehida.

Dracena

Jedna od najpoznatijih Dracena je zasigurno Dracaena fragrans koja je još poznata kao drvo života. Dobro podnosi slabo osvijetljena mjesta, ne odgovara joj temperatura niža od 16 stupnjeva niti učestalo zalijevanje tijekom zimskih mjeseci. Čisti prostor od formaldehida.

Orhideje, tulipani, krizanteme i gerberi su korisne su biljke u stanu jer imaju sposobnost upijanja štetnih tvari. Ove biljke utječu i na psihu popravljajući raspoloženje jer lijepo izgledaju i daju poseban izgled prostoriji u kojoj boravite.

Kuhinja

Uzgajanje začinskih biljaka (koje su najčešći izbor za kuhinju) odličan je način da cijelu godinu uživate u svježim mirisima i aromama, a jedan od važnijih trikova koje trebate znati prije nego što krenete u akciju kupovine i sadnje jest – birajte biljke koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje. – Najzahvalnije biljke za uzgoj u kuhinji su bosiljak, vlasac, metvica (menta), estragon (glavočika, zmijina trava), ružmarin i peršin. I sami smo svašta pokušali posaditi u svojoj kuhinji. Nekada buja kao džungla, a nekada baš i nemamo sreće.

Može i u kupaonicu!

Kupaonica je često vlažna prostorija, ukoliko ima dosta svjetla u nju ćemo smjestiti orhideje ili filodendrone, nefrolepis (paprati vole visoku vlagu zraka), a ukoliko nema puno svjetla smjestit ćemo zamiju (zahvalna je jako, praktički ju je nemoguće ubiti :)), ili sanseveriju. Ako kupaonica ima veliki prozor i puno svjetla, i uz to recimo južnu orijentaciju, možemo u njoj uzgajati i sukulente.

Pušite u kući?

Dakako, najbolji savjet je potpuno izbjeći pušenje u zatvorenoj prostoriji, ali ukoliko zaista ne možete, štetu možete barem malo umanjiti biljkom. Klivija je poznata po tome što vrlo brzo upija onečišćen zrak i oslobađa kisik, a jednako dobro apsorbira i dim cigareta. Za fotosintezu joj treba vrlo malo svjetlosti pa se može stajati daleko od prozora. Uz to što vrlo učinkovito eliminiraju bakterije, kaktusi noću dodatno oslobađaju kisik. Idealni su za spavaće sobe.

Biljke vam do sada nisu bile dugog vijeka? Možda je ovo razlog…

1.Uravnoteženo s vodom!

Mekani, žućkasti listovi koji opadaju – znak su previše vode. Ukoliko ste pomalo nemarni kada je riječ o zalijevanju, rješenje nije preliti ih vodom i ostaviti neko vrijeme! Nedostatak svjetlosti lako ćemo prepoznati prema tankim i izduženim izdancima koji rastu u smjeru izvora svjetla. S druge strane, ukoliko se biljka izravno izloži sunčevim zrakama vrlo vjerojatno će doći do oštećenja nadzemnog dijela biljke.

2. Propuh

Kod izbora mjesta gdje ćete držati biljke, pazite da to ne bude na propuhu. Biljke ne vole propuh, te se brzo razbole, a lišće im opada.

3. Promjene temperature

Da ne bi biljku šokirali čestim promjenama temperature, postavite ih na mjesto gdje će ista biti cijelo vrijeme ujednačena.

4. Prihrana biljaka

Kao i svakom drugom živom biću, tako je i biljkama potrebna hrana. Zemlja u tegli definitivno nije dovoljna, zato u proljeće i ljeto, kada biljke intenzivnije rastu i cvjetaju, osigurajte dodatnu prihranu.

5. Presađivanje

Svaku biljku je s vremena na vrijeme potrebno presaditi u veću posudu.To ćete najlakše ustanoviti ako korijenje počne izlaziti kroz otvore na dnu posude. Ne presađujte ih kada su u periodu cvatnje!

Iii za kraj – njegujte svoje biljke u domu, ipak one zaista unose život i zdravlje, a ukoliko s izborom koji smo izdvojili za vas niste zadovoljni i želite pak nešto drugo, možda dašak mora u vašoj kući/stanu – tu su lavande, a možete ih pronaći po iznimno povoljnoj, akcijskoj cijeni na MojaAkcija.hr.

Tagovi: biljke, Moja Akcija, MojaAkcija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE

Close