Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Shitz&Giggles

Impresivni stadion u Kalinjingradu izgrađen na močvari

Kada su rađeni planovi procijenjeno je da je najbolje mjesto za novi stadion otok Oktobarski između dva rukavca rijeke Pregole u središtu grada

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorit će nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji utakmicom protiv Nigerije u Kalinjingradu na Areni Baltika koja će se za vrijeme World Cupa zvati stadion Kalinjingrad. Stadion prima 35.212 gledatelja, a izgradnja je stajala nešto više od 250 milijuna eura.

Kada su rađeni planovi procijenjeno je da je najbolje mjesto za novi stadion otok Oktobarski između dva rukavca rijeke Pregole u središtu grada.

Plan je bio izgraditi stadion kapaciteta 45.000 mjesta. No, planovi su morali biti mijenjani zbog močvare. Naime, na tom otoku za vrijeme Nijemaca močvara je bila duboka i do 50 metara. I svi pokušaji da se isuši i da se na tom području izgradi nešto senzacionalno su završavali neuspjehom, jer se voda uvijek ponovno vraćala. Prusi su taj dio grada zvali Lomse ili močvara.

Ruski ministar sporta Vitali Mutko je želio da se stadion izgradi na mjestu starog gradskog stadiona, ali lokalne vlasti ga nisu željeli rušiti stadion izgrađen 1892. jer je kulturno blago.

“Željeli smo stadion u središtu grada, a ne na periferiji. Otok je bio jedino pogodno mjesto premda smo znali da će biti problema prilikom gradnje,” kazao je Aleksander Rolbinov, zamjenik guvernera Kalinjgradske oblasti.

Na koncu je pronađeno rješenje. Stadion je izgrađen na blokovima. Više od 15.000 blokova je ubodeno u tlo i na njih su postavljene ploče. Zbog toga je stadion morao biti lakši. Kapacitet je smanjen na 35 tisuća gledatelja, a ostao je i bez krova.

Stadion je prvotno trebao biti otvoren u ožujku utakmicom lokalnog drugoligaša Baltike i njemačkog prvoligaša Schalkea, ali je utakmica odgođena zbog lošeg vremena.

Na koncu je stadion otvoren 14. svibnja utakmicom ruskih drugoligaša Baltika Kalinjingrad i Tjumen koja je završila pobjedom domaćina 3-1.

Stadion je službeno otvorio guverne regije Anton Alihanov koji je izveo početni udarac, a svečanosti su prisustvovali i opunomoćenik ruskog predsjednika Aleksander Beglov, te zamjenica premijera Olga Golodets. Utakmicu je na tribinama pratilo više od 35.000 gledatelja što je novi klupski rekord Baltike.

U Kalinjingradu će se igrati četiri utakmice i to sve četiri u prvom krugu natjecanja. Prva službena utakmica bit će ogled Hrvatske i Nigerije 16. lipnja. Šest dana kasnije snage će odmjeriti Srbija i Švicarska, potom će 25. lipnja igrati Španjolska i Maroiko, a 28. lipnja Engleska i Belgija.

(Hina)

Tagovi: sp'18. kalinjingrad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE