Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” tvrdi da je prikupila dovoljno potpisa za referendum

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" objavila je u ponedjeljak da je prikupila 377.635 potpisa

Objavljeno 11.06.2018
Alan Srčnik

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” objavila je u ponedjeljak da je prikupila 377.635 potpisa, što je više od deset posto birača iz Hrvatske potrebnih za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

“Nakon prikupljanja potpisnih knjižica sa svih potpisnih mjesta i detaljne provjere, možemo objaviti pobjedu, uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa. Skupili smo 377.635 potpisa, što je više od deset posto birača iz Hrvatske potrebnih za raspisivanje referenduma”, kazala je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović na konferenciji za novinare na Markovom trgu.

Najavila je da će potpise predati idući tjedan jer im treba vremena da arhiviraju broj potpisa kako bi mogli dokazati da zaista imaju potrebn broj potpisa, a tražit će i da budu prisutni pri prebrojavanju. Traže i da se broj birača u Hrvatskoj smanji za broj birača s prebivalištem u Rijeci, Puli i Gradcu, gdje je onemogućeno prikupljanje potpisa.

Ustvrdila je da nisu skupljali potpise nakon isteka roka, ali i da nisu prošli tjedan rekli da nemaju dovoljan broj potpisa. “Rekli smo da knjižice još uvijek pristižu jer nismo dobili sve knjižice u tom trenutku. Nakon toga smo ponovno išli sve brojati”, rekla je Pavlović.

Dodala je kako su uspjeli, unatoč tome da gotovo 200.000 birača nije imalo priliku dati potpis jer su im njihovi gradonačelnici to onemogućili.

Povorku ponosa otvoreno pokazala stvarno značenje pojma rod 

Osvrnula se na prekjučerašnju Povorku ponosa u Zagrebu, održanom pod sloganom “Da nam živi, živi rod”, ustvrdivši da je ona otvoreno pokazala stvarno značenje pojma rod i njegovu povezanost s interesima i ciljevima LGBT lobija. Usporedila je slogan parade “Da nam živi, živi rod” s uzrečicom druga Tita “Da nam živi, živi rad”, ocijenivši da je sličnost slogana na najočitiji mogući način povezala dvije ideologije – onu komunističku iz bivšeg sistema i ovu novu, rodnu ideologiju.

“Uz neprikrivenu nostalgiju prema prošlom vremenu, sudionici parade su vrijeđali hrvatski tradicionalni i nacionalni simbol – hrvatsku šahovnicu, nazivajući je ustaškom i poručujući “Bolje gay slikovnica nego ustaška šahovnica”, kazala je Pavlović.

I Plenkovićev HDZ se uklopio u tu priču

“Povijest se ponavlja s istim sudionicima i istim scenarijem – nekada je to bio srp i čekić, a danas je SDP-u, HNS-u i Glasu draža gay slikovnica od hrvatske šahovnice. I Plenkovićev HDZ se uklopio u tu priču – pokazao je da mu je važnija dokazano neučinkovita Istanbulska konvencija i rodna ideologija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o otkazivanju konvencije. Šutnja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i premijera Plenkovića o protuzakonitim postupcima gradonačelnika Rijeke, Pule i Gradca nisu nas zaustavili”, kaže Pavlović.

Iz inicijative su najavili da će u utorak Ustavnom sudu predati žalbu na te odluke.  “S obzirom da niti birači u Rijeci, Puli i Gradcu nisu imali prilike potpisati zahtjev, tražimo da se broj birača u Hrvatskoj smanji za broj birača s prebivalištem u Rijeci, Puli i Gradcu”, poručili su iz inicijative.

(Hina)

Tagovi: istanbulska konvencija, istina o istanbulskoj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE