Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Inovacija u zdravstvu: bioslični lijekovi su djelotvorniji, a povoljniji

Bioslični lijekovi smatraju se idealnim rješenjem jer daju iste rezultate kao i originalni - biološki, a povoljniji su. Win-win situacija u zdravstvu, reklo bi se...

Objavljeno 20.09.2018
Antonela Verković

Biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih po život opasnih bolesti, a njihova inačica, bioslični lijekovi, koji se proizvode kada isteknu patenti i autorska prava za biološke lijekove, daju iste rezultate kao i originalni lijekovi, naglašeno je na konferenciji za novinare na kojoj su svoja iskustva s biosličnim lijekovima iznijeli predstavnici multidisciplinarnog tima koji se bavi biološkom terapijom i udruga pacijenata.

Kako revolucionarne terapije često dolaze uz poveću cijenu, biološki lijekovi su više od 20 puta skuplji od klasičnih lijekova, stoga je glavna prednost biosličnih lijekova niža cijena koja omogućuje dostupnost pacijentima i velike uštede u zdravstvenom sustavu.

Do 2020. godine predviđa se da će potrošnja bioloških lijekova premašiti vrijednost od 100 milijardi dolara, odnosno da će se 27 posto svjetske potrošnje na lijekove izdvajati za biološku terapiju.

Predsjednica povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb Iveta Merćep istaknula je kako o situaciji u Hrvatskoj dovoljno govori podatak da se trenutno samo za jedan biološki lijek dnevno izdvaja oko 220.000 kuna.

BIOLOŠKI LIJEKOVI SU PRESKUPI…

Reumatolog iz KBC-a Sestre Milosrdnice Simeon Grazio upozorio je da kod reumatoloških bolesti prvih 12 mjeseci trošak liječenja ide na teret bolnice, pa zbog ograničenih sredstava bolesnici ne mogu odmah započeti liječenje biološkim lijekovima.

Hematologinja iz KB-a Merkur Slobodanka Ostojić Kolonić rekla je da hemato-onkološki pacijenti u Hrvatskoj imaju dostupnu svu potrebnu biološku terapiju, no bioslični lijekovi otvaraju bolnicama vrata za razvoj i primjenu novih lijekova.

Bioslični lijekovi su apsolutno jedno od rješenja, a kao primjer istaknula je SAD, gdje se korištenjem takvih lijekova u razdoblju od 2017. do 2020. godine očekuje ušteda od 56 milijardi dolara.

Zastupljenost trenutno dostupnih biosličnih lijekova na Odjelu gastroenterologije KBC-a Zagreb je 74 posto, čime taj odjel predvodi po zastupljenosti biosličnih lijekova u Hrvatskoj, naveo je internist – gastroenterolog i hepatolog Željko Krznarić.

Na prednosti liječenja bioterapijom, koja postiže veliku učinkovitost u liječenju kancerogenih i drugih teških bolesti, ukazala je i glavna tajnica udruge “Sve za nju” Ljiljana Vukota. Pacijenti su svjesni da novca ima u ograničenim količinama, pa ga treba racionalno trošiti, stoga shvaćaju važnost biosličnih lijekova u liječenju teških bolesti, rekla je Vukota.

(Hina)

FOTO:  HINA/ SANDOZ/ ml

Tagovi: biološko liječenje, bioslični lijekovi, KBC Zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE