Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Inovacije su budućnost mladih – Izložba inovacija I³G

Na nacionalnoj izložbi inovacija i ove će godine biti predstavljeni ideje, projekti, inovacije te završni radovi učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta iz gotovo cijele Hrvatske

Objavljeno 19.05.2022
Andrija Lukretić

Na ovogodišnjem I³G -u sudjeluje 190 izlagača s mentorima iz 50 ustanova (škola, fakulteta i samostalnih inovatora). Nakon dvogodišnje stanke u održavanju ponovno su se u Ivanić-Gradu okupila nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije.  Grad Ivanić-Grad podržava ovakve manifestacije i sve inovatore, poglavito mlade. „Mladi su naša budućnost, a inovacije su budućnost mladih. Kroz njih mogu graditi svoje znanje i obrazovanje, a kasnije i svoj život. Želimo da Ivanić-Grad postane grad mladih i perspektivnih ljudi, pa tako sva ulaganja u znanost i obrazovanje idu u smjeru našeg budućeg razvoja.  Inovacijama uvijek moramo dati prostora i poticati tehnološki razvoj. Mladi inovatori i kreativci su budućnost i svako ulaganje u njih je opravdano i kvalitetno“, poručio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof.dr. Miljenko Šimpraga istaknuo je kako se Zajednica u posljednjih desetak godina prometnula se u najvećeg popularizatora inovacija u RH. „Bez inovacija nema napretka, a ključne riječi danas su kreativnost i inovativnost. Baštinimo 65 godina inventivnog rada u Hrvatskoj, pa je tako ova godina – godina inovatorstva. Najveći potencijal, kad je u pitanju gospodarski razvoj, su ljudski resursi. Zato je važno da svi naši nastavnici potiču naše učenike na inovativnost i da iskažu svoju kreativnost“, rekao je Šimpraga.

„Zagrebačka županija je u proteklih 5 godina u zajednicu tehničke kulture izdvojila 3,5 mil.kn, a ove godine izdvajamo 617.000 kn i mislimo da je to dobar ulog za budućnost. Investicijom u Regionalni centar kompetentnosti i izvrsnosti vrijednom preko 114 milijuna kuna izgradit će se centri u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu koji će biti odličan start za mlade ljude“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolerec.

Na nacionalnoj izložbi inovacija i ove će godine biti predstavljeni ideje, projekti, inovacije te završni radovi učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta iz gotovo cijele Hrvatske, a sudjelovat će i učenici osnovnih škola iz Zagrebačke županije. Predstavit će se i već afirmirani poduzetnici i inovatori, a u okviru izložbe održat će se zanimljiv popratni program predavanja te radionica iz područja tehničke kulture za osnovnoškolce i djecu vrtićkog uzrasta.  „Motiv za pokretanje ovog projekta bio je da mladima pokažemo što se događa u drugim sredinama što se događa na poljima tehnike, inovacija i znanosti. Potvrda našeg truda i rada je i ovaj današnji odaziv koji je iznad svih očekivanja. Živimo u novom digitalnom dobu i mislim da budućnost naše zemlje leži u rukama inovatora gdje je naša zadaća da im damo podršku u širenju i razvoju“, rekao je organizator Josip Kožar.

Izložba je i natjecateljskog karaktera i svi radovi prijavljeni za natjecanje bit će ocijenjeni od strane Stručnog ocjenjivačkog suda te nagrađeni prigodnim nagradama. Na izložbi se mogu vidjeti razne inovacije poput pametnih naočala za gluhe i nagluhe, drvenih umivaonika, 3D printanih modela, a brojni fakulteti i škole predstaviti će brojne zanimljivosti iz područja računarstva, strojarstva, robotike, metalurgije, kemije i drugih.

Početkom 2014. godine Elektronički i računalni klub u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Zajednicom tehničke kulture Zagrebačka županije te uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke Županije pokrenuo je projekt Međužupanijske izložbe inovacija Ivanić Grad I³G koji se od tada svake godine u svibnju održava u Ivanić-Gradu. Zbog izuzetno dobrog odaziva te sve većeg interesa izlagača, izložba je prerasla u nacionalno događanje s međunarodnim sudjelovanjem.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena 19. i 20. svibnja od 10 do 19 sati. Svi programi izložbe otvoreni su i besplatni za javnost. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, Hrvatskom zajednicom inovatora i Srednjom školom Ivan Švear iz Ivanić Grada.

Tagovi: I³G, inovacije, izložba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE