Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Intervencija države, nove cijene goriva od srijede!

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka o maksimalnim cijenama goriva. Detalje je premijer Plenković s ministrima objavio na presici

Objavljeno 06.06.2022
Darija Kovačić

Vlada je smanjila trošarine i maksimalne marže. Nove cijene goriva su 13.50 kuna za benzin, 13.08 za dizel, 9.45 kn za plavi dizel i vrijedit će iznimno od srijede, a ne od sutra. Premijer Andrej Plenković rekao je i da će se odsad cijene benzina mijenjati svaka dva tjedna, a ne svaki tjedan.

Trošarine smanjujemo za dodatnih 40 lipa za benzin, a za dizel dodatnih 20 lipa. Na plavi dizel nema trošarine pa tu nemamo prostora za intervenciju. Novom uredbom uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje tako da će se cijene derivata mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da je povoljnije za građane da se cijena mijenja svaka dva tjedna. Ova uredba vrijedi 30 dana, a onda ćemo ponovno razmotriti situaciju. Idemo dodatno ograničiti najvišu maržu, koja se smanjuje za 10 lipa. Za motorne benzine i dizel s 0.75 lipa maksimalna marža se spušta na 0.65, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40, rekao je Plenković.

Bez ovih mjera dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izdvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri. 

Nove cijene goriva s vladinom intervencijom su: 13.50 kn benzin, 13.08 dizel, 9.45 plavi dizel.

“Sve se ovo događa zbog brutalne invazije Rusije na Ukrajinu. Sa svim ovim mjerama koje smo donosili u konačnici to je na 50-litarski spremnik benzina oko 114 kuna manje troškova, dizela 136 kuna, plavog dizela 71 kunu manje troškova.

Nove cijene će ovaj put biti iznimno u srijedu, moramo imati pravno jedan dan razmaka do stupanja ove uredbe na snagu.

Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva će biti korekcija i nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti. Vlada će intervenirati dokle god budu ovakve okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je Plenković.

“Dio za ceste, autoceste i HŽ Infrastrukturu se u trošarinama ne mijenja. Sad smo došli skoro na minimum trošarina, ovisno o tome kako zaokružujemo drugu decimalu, 18 ili 19 lipa je još ostalo kod dizela i 36 ili 37 lipa kod benzina do minimalne trošarine EU”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Tagovi: cijene, država, gorivo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE