Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Ipak ne treba glutenu reći ne?!

Hrana bez glutena često sadrži više masnoća, šećera i soli, a manje vitamina B, željeza i folne kiseline - nije tako zdrava kakvom se čini...

Objavljeno 17.08.2018
Antonela Verković

O štetnosti ili pak korisnosti glutena neprestano se vode rasprave i nije nepoznato da kad osoba kreće u režim zdrave prehrane – gluten je prvo što se izbacuje. Ipak, to ne treba biti tako, posebice u prehrani djece kojoj su za razvoj potrebni svi nutrijenti. Premda su police supermarketa pune bezglutenskih proizvoda, djeca bi ih trebala konzumirati samo ako pate od intolerancije na gluten, preciznije od autoimune bolesti celijakije, ističu liječnici iz Njemačke udruge pedijatara.

Svi oni koji konzumiraju bezglutenske proizvode bez pravoga razloga, pritom konzumiraju i manje vlakana važnih za pravilnu probavu, upozoravaju njemački pedijatri te ističu da izbacivanje glutena iz prehrane djeteta koje nema simptome celijakije ne mora nužno imati pozitivan učinak.

Hrana bez glutena često sadrži više masnoća, šećera i soli, a manje vitamina B, željeza i folne kiseline, kao i ostalih važnih nutrijenata. Zbog toga prehrana djece koja ne pate od celijaklije, bazirana samo na takvim proizvodima može rezultirati nuspojavama, poput pretilosti.

CELIJAKIJA

Celijaklija je kronična bolest koju karakterizira intolerancija na gluten, sastavni dio velikog broja namirnica koje koristimo u svakodnevnoj prehrani. Očituje se kao kronična upalna bolest crijeva, koja se često javlja upravo kod najmlađih.

Kod ovakve dijagnoze uvođenje bezglutenske prehrane je nužno, no kod zdrave djece joj ne treba pribjegavati kako ne bi došlo do pomanjkanja ostalih nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj djeteta, poručuje udruga njemačkih pedijatara.

Vlakna i žitarice su važne jer kontroliraju razinu šećera u krvi, pomažu osjećaju sitosti nakon jela i reguliraju rad crijeva.

Podsjećaju da je gluten mješavina dviju vrste proteina – glutenina i prolamina te da ga najčešće nalazimo u žitaricama poput pšenice, raži i ječma, no puno je hrane za koju i ne znamo da sadrži gluten, poput začina za salatu, krem juha, soja sosa, piva…

(Hina)

Tagovi: djeca, gluten, zdrava prehrana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE