Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Iran izgradio novu tvornicu rotora za nuklearne centrifuge

Pod uvjetima sporazuma iz 2015. koji su također potpisale Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program

Objavljeno 18.07.2018
Alan Srčnik

Iran je izgradio tvornicu koja dnevno može proizvesti rotore za 60 nuklearnih centrifuga, rekao je u srijedu čelnik iranske agencije za atomsku energiju povećavši ulog u sukobu s Washingtonom zbog nuklearnog programa Teherana.

Objava je stigla mjesec dana nakon što je vrhovni poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao da je agencijama naredio da se pripreme povećanje kapaciteta za obogaćivanje urana ako nuklearni dogovor sa svjetskim silama propadne pošto se Washington iz njega povukao.

Pod uvjetima sporazuma iz 2015. koji su također potpisale Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Ostale potpisnice borile su se za to da sačuvaju sporazum tvrdeći kako je on najbolji način da se zaustavi Iran u razvijanju nuklearne bombe. Zemlja uporno ponavlja da je njezin nuklearni program u miroljubive svrhe.

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi rekao je da se novom tvornicom ne krše uvjeti sporazuma.

“Umjesto izgradnje te tvornice u sljedećih 7 ili 8 godina, gradili smo je za vrijeme pregovora, no ona nije počela s radom”, rekao je Salehi, prenose državni mediji.

“Naravno vrhovni vođa je u cijelosti obaviješten i dali smo mu na vrijeme potrebne informacije. I sad kad je naredio, ta je tvornica počela s radom” , rekao je dodajući da dnevno može proizvesti rotore za 60 centrifuga.

(Hina)

Tagovi: iran, nulkerane centrifuge,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE