Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Iran ne vjeruje u dogovor OPEC-a o povećanju proizvodnje

Saudijska Arabija želi da njezini partneri u petak odobre povećanje proizvodnih kvota, dok ponovo rastu potražnja i cijena.

Objavljeno 20.06.2018
Alan Srčnik

Iran ne vjeruje da će se OPEC ovog tjedna dogovoriti o povećanju zadane proizvodnje, čemu se ta zemlja protivi, rekao je u utorak njegov ministar za naftu, optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa da je odgovoran za rast cijene.

“Ne vjerujem da će se postići dogovor”, rekao je novinarima Bijan Namdar Zanganeh nakon dolaska u Beč prije sastanka kartela u petak.

Ministar je istaknuo da OPEC mora biti “jednodušan” u promjeni svoje politike proizvodnje i ocijenio da je “Trump prouzročio visoke cijene nafte”.

Saudijska Arabija želi da njezini partneri u petak odobre povećanje proizvodnih kvota, dok ponovo rastu potražnja i cijena.

Isto želi i Rusija koja je zajedno s devet zemalja izvan OPEC-a vezana s kartelom dogovorom koji se treba preispitati na tom sastanku u subotu u austrijskoj prijestolnici.

Otkad je skupina 24 proizvođača koji čine više od 50 posto svjetske ponude prihvatila te ciljeve što vrijede do kraja 2018., cijene sirove nafte su u Europi skočile na oko 75 dolara za barel.

No Iran čiji bi izvoz mogao doći u pitanje nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog dogovora u svibnju, ne gleda blagonaklono na svog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju koja predlaže da se pad svjetske ponude nadoknadi povećanjem crpljenja nafte.

“Predsjednik Trump je stvorio probleme na tržištu uvođenjem niza sankcija dvama osnivačima OPEC-a”, Iranu i Venezueli, upozorio je u utorak iranski ministar.

(Hina)

Tagovi: iran, nafta, opec,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE