Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Iran od Pakistana traži kažnjavanje militanata

"Ako Pakistan ne ispuni svoje obaveze Iran zadržava pravo suprotstavljanja prijetnjama na svojim granicama... na temelju međunarodnog prava, te će se osvetiti i kazniti teroriste", prenosi iranska novinska agencija IRNA riječi Džafarija

Objavljeno 16.02.2019
Lucija Tokić

Iran je u subotu pozvao susjedni Pakistan da strogo kazni militante koji su ubili 27 pripadnika njegove Revolucionarne garde u napadu u blizini granice dviju država, a da u suprotnom može očekivati vojnu operaciju Teherana kojom će “kazniti teroriste”, prenose iranski državni mediji.

Zapovjednik Revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari upozorio je i regionalne rivale Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da bi mogli biti suočeni s “osvetničkim mjerama” jer podržavaju militantne sunitske skupine koje su napale iranske snage sigurnosti. Rijad i UAE odbacuju te tvrdnje.

“Ako Pakistan ne ispuni svoje obaveze Iran zadržava pravo suprotstavljanja prijetnjama na svojim granicama… na temelju međunarodnog prava, te će se osvetiti i kazniti teroriste”, prenosi iranska novinska agencija IRNA riječi Džafarija.

Dvadeset i sedam pripadnika Revolucionarne grade ubijeno je u srijedu u samoubilačkom napadu na jugoistoku države, nemirnom području u blizini granice s Pakistanom gdje često djeluju militantne skupine i krijumčari droge.

Odgovornost za napad preuzela je sunitska skupina Džaiš al Adl (Vojska pravde), objavivši kako traži veća prava i bolje životne uvjete za etničku manjinu Baludže.

Iran, većinski šijitska država, tvrdi kako militantne skupine nesmetano djeluju s područja u Pakistanu, pa je više puta pozvala tu državu da učini nešto po tom pitanju.

“Podržavaju ih reakcionarne regionalne države, Saudijci i Emirati, na zapovijedi Izraelaca i Amerikanaca… a mi ćemo se svakako osvetiti”, poručio je Džafari na državnoj televiziji u vrijeme rasta tenzija na Bliskom istoku nakon što su Iran i zaljevske države ovaj tjedan prisustvovale summitu u Varšavi na kojem je Washington htio pojačati pritisak na Iran.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: iran, militanti, pakistan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE