Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Iran počeo sa proizvodnjom borbenih zrakoplova

Iranske zračne snage sastoje se od nekoliko desetaka lovaca ruske ili američke proizvodnje nabavljenih prije Iranske revolucije 1979.

Objavljeno 03.11.2018
Marko Leskovar

Iran je počeo proizvoditi borbene zrakoplove Kovsar, objavila je državna televizija u trenutku dok rastu napetosti sa SAD-om oko ponovnog uvođenja sankcija protiv Teherana – prenosi Hina.

“Uskoro će biti proizveden potrebni broj zrakoplova koji će biti stavljen u službu zračnih snaga”, rekao je ministar obrane Amir Hatami na svečanosti u subotu na kojoj je pokrenuta proizvodnja zrakoplova.

Sjedinjene su Države u petak objavile kako će privremeno dozvoliti da osam država i dalje uvozi iransku naftu nakon što u ponedjeljak ponovno uvedu sankcije protiv Teherana kako bi prisilile tu državu da ograniči svoje nuklearne i vojne aktivnosti u regiji.

Odbacivši sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. američki predsjednik Donald Trump pokušava urušiti iransko gospodarstvo ovisno o izvozu nafte i prisiliti Tehean na odustajanje ne samo od nuklearnog programa i balističkog programa nego i od potpore koju pruža militantima u Siriji, Jemenu, Libanonu i drugim dijelovima Bliskog istoka.

Iran kaže da je Kovsar “100 posto domaća proizvodnja” i može biti opremljeni raznim vrstama oružja i koristit će se u kratkim zračnim misijama potpore.

Neki stručnjaci smatraju da je zrakoplov kopija američkog lovca F-5 koji je prvi puta bio proizveden 1960-ih u SAD-u.

Iranske zračne snage sastoje se od nekoliko desetaka lovaca ruske ili američke proizvodnje nabavljenih prije Iranske revolucije 1979.

Teheran je poslao oružje i tisuće vojnika u Siriju kako bi podržao snage predsjednika Bašara al Asada no u toj operaciji oslanjao se na zračnu potporu Rusije.

Tagovi: iran, proizvodnja, zrakoplovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE