Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Iran se ne treba brinuti zbog sankcija – ajatolah Ali Hamnei

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da se Iran ne treba brinuti zbog američkih sankcija

Objavljeno 09.08.2018
Alan Srčnik

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da se Iran ne treba brinuti zbog američkih sankcija, objavljeno je u srijedu na njegovoj internetskoj stranici.

“Glede naše situacije, nemojte se uopće brinuti. Nitko nam ništa ne može. U to nema sumnje”, rekao je Hamnei nedavno, navodi se u priopćenju. SAD je u ponedjeljak uveo sankcije Iranu zbog kojih su neke banke i mnoge tvrtke već smanjile poslovanje s Iranom. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da tvrtke koje budu poslovale s Iranom više neće smjeti poslovati u SAD-u.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u srijedu da plan SAD-a da zabrani izvoz iranske nafte neće uspjeti.

“Ako Amerikanci žele ostati pri toj pretjerano pojednostavljenoj i nemogućoj ideji, trebali bi također znati njezine posljedice”, rekao je za iranski tisak.

“Ne mogu misliti da Iran neće izvoziti naftu, a drugi hoće.”

Iranski predsjednik Hasan Ruhani dao je prošli mjesec do znanja da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac kojim prolazi velik dio trgovine naftom ako SAD ostvari svoje prijetnje.

Trump je odgovorio da bi se Iran mogao suočiti s ozbiljnim posljedicama ako bude prijetio SAD-u.

“Amerikanci su pripremili ratnu sobu protiv Irana”, rekao je Zarif. “Ne možemo biti uvučeni u sukob s Amerikom upadanjem u tu zamku ratne sobe i igrom na bojišnici.”

Trump je prošli mjesec ponudio da se sastane s iranskim čelnicima.

Zarif je rekao da su Oman i Švicarska u prošlosti bili posrednici u pregovorima s Amerikom, ali i dodao da trenutačno ne postoje nikakvi izravni ili neizravni pregovori s Washingtonom.

Ruhani je na sastanku sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova u srijedu rekao da se Americi ne može vjerovati, prenijela je IRNA.

“Ameriku se danas u svijetu identificira kao nepouzdanu zemlju u koji se ne može imati povjerenja i koja se ne pridržava svojih obveza”, rekao je.

(Hina)

Tagovi: ajatolah, hamnei, iran, sad, sankcije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE