Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Iran želi da europske zemlje do kraja svibnja predoče gospodarski paket

Teheran će odlučiti unutar sljedećih nekoliko tjedana hoće li ostati u sporazumu

Objavljeno 25.05.2018
Alan Srčnik

BEČ, 25. svibnja 2018. (Hina) – Iran želi da mu europske sile do kraja mjeseca iznesu paket gospodarskih mjera kao naknadu za povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, rekao je viši iranski dužnosnik u petak.

“Očekujemo da nam paket bude dan do svršetka svibnja”, rekao je dužnosnik novinarima prije pregovora u Beču s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom.

Dodao je da će Teheran odlučiti unutar sljedećih nekoliko tjedana hoće li ostati u sporazumu.

Države koje ostaju u iranskome nuklearnom sporazumu sastat će se kasnije tijekom dana prvi put otkad je američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum, no diplomati vide ograničen prostor za njegovo spašavanje nakon što je Washington obećao da će prema Teheranu biti čvršći nego ikad.

UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnog sporazuma u četvrtak je objavilo da Iran još uvijek ispunjava uvjete dogovora unatoč američkom povlačenju, no da bi to moglo biti brže i proaktivnije u dopuštenim brzim inspekcijama.

Dužnosnik je rekao da će, budu li nezadovoljni načinom na koji se stvari odvijaju, zatražiti ministarski sastanak i zatim odlučiti.

“Osobno možda nisam optimističan no…  trudim se najbolje što mogu da dođem do zaključka”, rekao je.

Dodao je da bi europske mjere  u velikom dijelu trebale osigurati da izvoz nafte ostane isti te da za Iran nastavi djelovati međunarodni platni sustav SWIFT.

(Hina)

Tagovi: iran, nuklearni sporazum, teheran,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE