Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Islamska država uspostavila “pokrajinu” u Indiji

Uz žrtve osnovana islamska pokrajina "Wilayah of Hind"

Objavljeno 11.05.2019
Ivona Amidžić

Islamska država (IS) je nakon sukoba između militanata i snaga sigurnosti u osporavanom u Kašimiru prvi puta objavila da je u Indiji uspostavila “pokrajinu”, javlja u subotu Reuters.

Islamistička novinska agencija Amaq je kasno u petak objavila vijest o osnivanju pokrajine “Wilayah of Hind” te da je IS nanio žrtve indijskoj vojsci u gradu Amshipora u kašmirskom okrugu Shopian.

Priopćenje IS-a  poklapa se s priopćenjem indijske policije o sukobu u Shopiani koja navodi da je tom prilikom ubijen pripadnik islamističke skupine Ishfaq Ahmad Sofi.

Objava IS-a o uspostavi nove pokrajine prvenstveno ima za cilj osnažiti reputaciju te sunitske džihadističke skupine koja je u Iraku i Siriji doživjela poraz te je protjerana iz samoproglašenog kalifata. IS je svojedobno u Iraku i Siriji kontrolirao golema područja tih zemalja.

Nakon tog poraza IS sada pribjegava brzim, kratki oružanim akcijama i samoubilačkim napadima, a odgovornost je preuzeo i za napade na Šri Lanki na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 253 ljudi, među kojima je i 45 djece. Mete bombaša samoubojica bile su katoličke crkve i luksuzni hoteli u kojima većinom odsjedaju turisti sa Zapada.

Nakon napada vlasti su pokrenule sveobuhvatnu potragu za osumnjičenima, a predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena je tjedan dana nakon napada u ime nacionalne sigurnosti objavio zabranu nošenja ‘nikaba’, ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo i lice.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: indija, Islamska država, kashmir, militanti, pokrajina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE