Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Islandski vulkan eruptirao je nakon tisuće potresa i prvi puta u 800 godina!

U petak navečer zabilježena je prva vulkanska erupcija na poluotoku Reykjavik u 800 godina i to iz vulkana Fagradalsfjall

Objavljeno 20.03.2021
Andrija Lukretić

Dok je snažni potres magnitude 7,0 pogodio obalu obale Ishinomakija u Japanu, gradu smještenom samo 65 milja od Fukušime, u subotu, na jugozapadu Islanda u blizini glavnog grada Reykjavika (Island) u petak navečer je došlo do značajnije erupcije vulkana, prenosi ZeroHedge.com.

Posljednjih tjedana je bilo više od 34.000 potresa koji su posljednjih tjedana zabilježeni na poluotoku Reykjanes. Tada su mediji pisali “potresna aktivnost prethodno je prethodila vulkanskim erupcijama”. Do 14. ožujka potresi su se pogoršali kad je Island stavljen u “visoku pripravnost” za sljedeću vulkansku erupciju.

Otprilike pet dana kasnije i nakon desetaka tisuća potresa, u petak navečer zabilježena je prva vulkanska erupcija na poluotoku Reykjavik u 800 godina. Evo videa erupcije:

Islandski meteorološki ured rekao je da je erupcija započela u Fagradalsfjallu oko 20:45 GM, oko 40 km od glavnog grada Reykjavika.

“Erupcija vulkana započela je u Fagradalsfjallu”, objavio je u petak navečer meteorološki ured (IMO), referirajući se na planinu smještenu jugozapadno od glavnog grada. Još videozapisa pokazuje kako se iz pukotinskog otvora izlijevaju potoci crvene lave u nastavku:

Za sada se ne očekuje da će vulkan Fagradalsfjall izazvati kaos u zračnom prometu, kao što je to izazvao pepeo iz erupcije Eyjafjallajökull vulkana 2010. godine.

Tagovi: Erupcija, Fagradalsfjall, island, vulkan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE