Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Italija potpisala kinesku inicijativu “Pojas i put”, kao prva od zemalja G7

Kritičari kažu da je to trojanski konj koji će omogućiti Kini da preuzme kontrolu u osjetljivim tehnologijama i ključnoj infrastrukturi

Objavljeno 23.03.2019
Ivona Amidžić

Italija je u pokušaju oživljavanja posrnulog talijanskog gospodarstva podržala kineski infrastrukturni projekt “Pojas i Put” u subotu, kao prva zemlja iz skupine sedam industrijaliziranih sila koja je to učinila, ignorirajući pri tom zabrinutost zapadnih saveznika.

Svečano potpisivanje bilo je vrhunac trodnevna puta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Italijom, koja je pojačala veze dviju zemalja u doba kad je SAD u trgovinskom ratu s Kinom.

Svrha je inicijative Pojas i put (BRI) jačati kineske ekonomske i političke dosege. Kritičari međutim kažu da je to trojanski konj koji će omogućiti Kini da preuzme kontrolu u osjetljivim tehnologijama i ključnoj infrastrukturi.

Talijanska populistička vlada, u želji da potakne izvoz i ulaganja dok gospodarstvo trpi treću recesiju u desetljeću, smatra da nema razloga za zabrinutost i pružila je Xiju dobrodošlicu koja je inače rezervirana  za najbliže saveznike.

Kineske i talijanske tvrtke potpisale su 10 dodatnih ugovora, uključujući i u sektorima energetike, željeza i plinovoda.

Vladin izvor rekao je da su ugovori vrijedni do 20 milijardi eura, dok talijanski mediji pišu da je riječ o ugovorima vrijednim 5 milijardi eura.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: g7, italija, kina, pojas i put, potpisivanje, trojanski konj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE