Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ivan Bekavac: „Tražimo ozbiljne gospodarske iskorake, a ne jednokratne pomoći“

Grad Velika Gorica 10. veljače objavio je  Javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19.

Objavljeno 13.02.2021
Darija Kovačić

Na današnjoj konferenciji za novinare Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivan Bekavac obratio se medijima povodom raspisivanja natječaja za dodjelu potpore mikro i malim poduzetnicima grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica 10. veljače objavio je  Javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19.

Ivan Bekavac rekao je da treba naglasiti kako je planirana potpora zakašnjela i palijativna mjera za stotinjak velikogoričkih ugostitelja, te druge mikro i male poduzetnike koji trpe najveći teret korona krize i da za njih i njihove obitelji  jednokratna potpora od nekoliko tisuća kuna nije i ne smije biti jedino rješenje.

„Dakle, 97 posto velikogoričkih poduzetnika pripada kategoriji mikro i malih poduzetnika kojima je namijenjen program potpore iz okvira raspisanog natječaja. Svega pet poduzetnika u našem gradu udovoljava kriteriju naziva srednjeg ili velikog poduzetnika. Riječ je o više stotina poduzetnika koji imaju mogućnost aplicirati na natječaj i možda udovoljiti uvjetima.

Na mrežnoj stranici Grada Velika Gorica koncem prošlog mjeseca objavljeni su podatci i ekonomski pokazatelji iz 2019. gdje između ostalog stoji i činjenica kako su u usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama RH, poduzetnici Velike Gorice 2019. bili šesti po ukupnim prihodima i neto dobiti, osmi po broju zaposlenih i deveti po broju poduzetnika. Znamo li kako na području našega grada posluje 1.768 poduzetnika te da je to tek polovina broja poduzetnika grada Osijeka, trećina u odnosu na grad Rijeku ili petina u odnosu na Split, te da je npr. ekonomski pokazatelj „investicije u novu dugotrajnu imovinu“ gotovo dvostruko većeg iznosa negoli u gradu Splitu ili Rijeci… jasno je gdje treba tražiti razloge uspjeha velikogoričkih brojki.“ – objasnio je Bekavac.

Rekao je da je potrebno demistificirati te teatralne ekonomske scenarije i kazati kako polovinu prihoda poduzetnika Zagrebačke županije ostvaruje tek nekoliko srednje velikih i velikih poduzetnika sa sjedištem na području grada Velike Gorice koji nisu osobito pogođeni posljedicama korona krize, a tek nekoliko tisuća kuna potpore ostvariti će brojni mikro i mali poduzetnici slomljeni ili na rubu bankrota.

„Kako bi ostvarili pravo pristupiti natječaju dužni su prikupiti i priložiti barem 7 ispunjenih obrazaca i dokumenata od kojih bi većinu iole uređen digitalni grad trebao imati na klik osobnog računala.“ – dodao je Bekavac, te rekao da Most Velika Gorica traži ozbiljne gospodarske iskorake:

Analizu i svakako smanjivanje, po mogućnosti ukidanje prireza, koji je dodatno opterećenje porezu na dohodak.

Ukidanje poreza na potrošnju. To je specifičan porez koji plaćaju samo ugostitelji (na računu kratica PnP), te koji dodatno otežava poslovanje.

Snižavanje cijena komunalnih usluga, a ne povećanja kojima svjedočimo zadnjih godina

Povoljan najam gradskih prostora  te najam ugostiteljskih terasa.

Potrebno je osmisliti i  potaknuti Crowdfunding kampanje u sklopu investicija za poticaj oporavka gospodarskih aktivnosti

Stavljanje u funkciju gospodarskih zona koje zjape prazne.

I zadnje međutim možda najvažnije:

Transparentno i zakonito poslovanje javnih i gradskih tvrtki, te iskorjenjivanje kriminala, pogodovanja i nepotizma iz gradske uprave te uprava gradskih tvrtki

Nisu rješenje samo jednokratne pomoći s vremena na vrijeme, nego ozbiljan gospodarski zaokret koji će u konačnici spasiti velikogoričke male poduzetnike od bankrota i ovisnosti o pomoći grada.

Foto: Most

 

 

Tagovi: gradonačelnik, ivan bekavac, Mos, poduzetnici, spas, Velika Gorica,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE