Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Iz svijeta: “Komodo otok” se zatvara za posjetitelje jer ljudi kradu zmajeve!?

Gušteri teški oko 90 kilograma dosežu visoku cijenu na crnom tržištu :(

Objavljeno 05.05.2019
Ivona Amidžić

Indonezijski poznati “Komodo otok” (dom komodo zmajeva) vjerojatno će biti zatvoren za turiste nakon što su policajci u ožujku otkrili lanac krijumčara ovih guštera.

Prema indonezijskim novinama Tempo, vlada će privremeno zatvoriti popularnu turističku atrakciju u siječnju 2020. godine. Datum ponovnog otvaranja još nije najavljen.

otok_04052019_nacionalniportal

Tijekom vremena u kojem će otok biti zatvoren, čuvari konzervatorija će ispitati hranu guštera, raditi na očuvanju endemskih biljnih vrsta i očuvanju prirodnog okoliša. Ovlašteni za konzervatorij se nadaju da će zatvaranje pomoći rastu populacije komodo zmajeva.

Zatvaranje je najavljeno nakon što je indonezijsko Ministarstvo okoliša i šumarstva otkrilo da je razbijen krijumčarski lanac koji su namjeravali prodati 41 komodo zmaja. Guštere su prodavali po 35.000 dolara (230.000 kuna).

komodo_zmaj_04052019_nacionalniportal

Komodovi zmajevi su zaštićena vrsta i smatraju se najvećim živućim gušterima na svijetu. Sposobni su narasti i do 3 metra dužine i težiti i do 90 kilograma. Imaju otrovnu slinu i mogu biti opasni.

Svjetska zaklada za životinje procjenjuje da je ostalo još samo 6.000 jedinki na svijetu, a sve se nalaze u indonezijskom Nacionalnom parku Komodo.

komodo_varani_04052019_nacionalniportal

No, još uvijek će biti moguće vidjeti životinju i od 2020. Zatvorit će se samo otok Komodo, koji ima procijenjenu populaciju komodo zmajeva od oko 1.800.Životinje će biti moguće vidjeti u drugim dijelovima nacionalnog parka, uključujući otoke Rinca i Gili Motong.

Ovo nije prvi popularni turistički otok koji je zatvoren zbog očuvanja. Tajland je 2017. godine na neodređeno vrijeme zatvorio četiri svoja otoka kako bi zaštitio koraljne grebene od pretjeranih turističkih posjeta.

foto: youtube (screenshot)

 

Tagovi: crno tržište, indonezija, komodo, komodo gušteri, Komodo otok, komodo varani, komodo zmajevi, krijumčari, policija, turisti, zatvoren,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE