Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Izbjeglice u Njemačkoj moraju stanovati tamo gdje im vlasti odrede

Mjera koja je isprva, na početku vala izbjeglica u godinama 2015./2016., kada je u Njemačku ušlo oko milijun izbjeglica, bila uvedena kao privremena, sada bi bila trajna

Objavljeno 28.02.2019
Lucija Tokić

Njemačka vlada donijela je odluku po kojoj će osobe kojima je odobren zahtjev za azilom biti obvezne prve tri godine svog boravka u Njemačkoj stanovati u mjestu koje im odrede vlasti, priopćeno je u četvrtak.

“Određivanje mjesta stanovanja rasterećuje velika gradska središta i pravedno raspoređuje stanovništvo po manje naseljenim dijelovima zemlje”, rekao je predsjednik krovne udruge Stambenog gospodarstva Axel Gedaschko.

On smatra da je ova mjera i dobar “demografski mehanizam” uperen protiv nestanka stanovništva iz pojedinih dijelova zemlje.

Vlada je priopćila kako je ova mjera uperena i protiv “segregacije” izbjeglica koje često pripadaju istom kulturnom i etničkom krugu.

Mjera koja je isprva, na početku vala izbjeglica u godinama 2015./2016., kada je u Njemačku ušlo oko milijun izbjeglica, bila uvedena kao privremena, sada bi bila trajna.

Izbjeglice su po dolasku bile raspoređivane u skupne smještaje, a nakon odluke o zahtjevu za azilu im je dodjeljivan smještaj u socijalnim stanovima.

Parlamentarna stranka Zeleni kritizirala je odluku demokršćansko-socijaldemokratske vlade tvrdeći da se radi o “stigmatizirajućoj” mjeri.

“Odredba o mjestu stanovanja ograničava pravo kretanja izbjeglica koje jamči Ženevska konvencija”, rekao je Filiz Polat iz stranke Zeleni.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: azil, migranti, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE