Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Izglasan proračun Grada Osijeka od 128,3 milijuna eura. Gradonačelnik Radić: Proračun je razvojan, odgovoran i održiv

Za proračun u iznosu od gotovo milijarde kuna u 2023. godini, nije planirano kreditno zaduživanje, gradonačelnik je istaknuo i mnoge strateške projekte čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju

Objavljeno 30.11.2022
Dorotea Hajduković

Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 12. sjednici usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu od 128,3 milijuna eura. Obrazlažući prijedlog proračuna, gradonačelnik Ivan Radić ustvrdio je kako je riječ o razvojnom, odgovornom i održivom proračunu.

Pri izradi smo vodili računa o utjecaju gospodarske neizvjesnosti prouzročenoj ruskom agresijom na Ukrajinu te povezanoj inflaciji, kao i o maksimalnom korištenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, posebice putem NPOO-a i ITU mehanizma – poručio je osječki gradonačelnik ističući kako će proračun omogućiti visoku razinu i kvalitetu javnih usluga te daljnji gospodarski napredak.

Dodao je da su planirani projekti usmjereni na povećanje standarda građana, stvaranje novih izvora proračunskih prihoda te smanjenje rashoda vezanih za trošak energenata, kao i višu razinu zaštite okoliša.

Gradonačelnik je istaknuo i strateške projekte čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju, a riječ je o izgradnji nove tržnice, rekonstrukciji središta grada, rekonstrukciji kompleksa Gradski vrt, izgradnji nove zgrade za Veslački klub Iktus, produžetku Promenade u Retfali, rekonstrukciji Trpimirove ulice, Društvenog doma na Brijestu, uređenje Bajera na Jugu 2, kao i preuređenje Strossmayerove ulice u zelenu aveniju.

Istaknuo je i da u 2023. nije planirano novo kreditno zaduživanje jer će se predfinanciranje projekata sufinanciranih sredstvima nacionalnih i EU fondova osigurati iz vlastitih sredstava.

Također je rekao kako je jedan od ciljeva manja ovisnost trgovačkih društava o subvencijama iz proračuna, zbog čega je planirano manje izdvajanja za subvencije.

Gradonačelnik je zaključio da u 2023. očekuje stabilno financijsko poslovanje Grada, izvršavanje svih obaveza u najkraćem mogućem roku te pozitivan rezultat na isteku godine.

Gradsko vijeće danas je izglasalo i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji je umanjen za 25 milijuna kuna i utvrđen u iznosu od milijardu i 56 milijuna kuna.

U skladu s usvojenim izmjenama i dopunama proračuna također su izmijenjeni i programi javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, osnovnom školstvu, tehničkoj kulturi, sportu, socijalnoj skrbi i zdravstvu, te građenju i održavanju komunalne infrastrukture na području Grada Osijeka za 2022. godinu. Usvojeni su i prijedlozi ovih programa za 2023. godinu.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o javnim priznanjima, pa će se najvrjednije javno priznanje, Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” za životno djelo, dodijeliti Veri Svobodi Njikoš za izniman doprinos kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih i starogradskih pjesama te promicanje grada Osijeka. Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” bit će dodijeljena udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za njezino djelovanje u području socijalne skrbi i odgoja djece i mladih. Pečat Grada Osijeka dodijelit će se Zvonimiru Bogdanoviću za izniman doprinos osječkoj odbojci.

Vijećnici su na 12. sjednici, između ostalog, usvojili i prijedlog izmjene programa spomeničke rente za 2022., čime se sredstva za ovaj program povećavaju s 4,8 na 5,1 milijuna kuna.

Usvojen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Osijeka za razdoblje od 2022. do 2024., kao i prijedlog odluke o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom između Grada i općina Bizovac, Petrijevci i Bilje. Tako će Unikom nagodinu odvoziti otpad na području spomenutih općina.

Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog odluke kojom trgovačko društvo Osječki sajam d.o.o. prelazi u vlasništvo Osječko-baranjske županije, kako bi se strateški povezala važnost budućeg Gospodarskog centra s iskustvom Osječkog sajma u organizaciji sajmova i drugih manifestacija.

Usuglašeno je i da Grad Osijek kupi polovicu suvlasničkog udjela u Rekreacijskom centru Iktus, dok će drugu polovicu kupiti Osječko-baranjska županija.

Aktualni sat iznjedrio je 15-ak pitanja i inicijativa vijećnika, a odnosila su se, između ostalog, na izgradnju groblja kućnih ljubimaca u Osijeku, prijevoz do Zračne luke Osijek, funkciju Stare pekare, naknade za novorođenu djecu, projekt najma gradskih bicikala, plaće asistenata u nastavi, božićnice za umirovljenike, izgradnju dječjih vrtića, Projekt Osijek 4, uređenje bajera na Jugu II, biste iz Sakuntalinog parka i jelovnike u školama.

Među inicijativama i pitanjima vijećnika našla se i inicijativa za oslobođenjem ugostitelja u Radićevoj ulici plaćanja zakupa terasa za vrijeme radova na tramvajskoj infrastrukturi, što je gradonačelnik prihvatio.

Sjednici je nazočilo 29 vijećnika koja su razmatrala 37 točaka dnevnog reda. Snimka sjednice dostupna je na https://www.osijek.hr/prijenos-sjednice/ .

Tagovi: godišnji proračun, Osijek, razvoj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE