Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Izložba Davora Gopca u splitskoj galeriji “Vasko Lipovac”

Samostalna izložba "Volim crtane filmove" zagrebačkog glazbenika Davora Gopca, frontmena rock benda Psihomodo Pop, otvara se u ponedjeljak, 9. srpnja

Objavljeno 07.07.2018
Alan Srčnik

Samostalna izložba “Volim crtane filmove” zagrebačkog glazbenika Davora Gopca, frontmena rock benda Psihomodo Pop, otvara se u ponedjeljak, 9. srpnja, u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u Splitu.

Paralelno uz glazbenu karijeru, Gobac se bavio svojom drugom velikom ljubavlju, slikarstvom, a pred splitskom publikom predstavit će se s 20 radova inspiriranih maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu i čiju okosnicu prepoznajemo u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop-arta, Andyja Warhola.

“Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom prostoru  autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar urbane gradske okolice”, ističe se u najavi izložbe Sveučilišta u Splitu.

“Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog ‘poznatog naslova’, ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji ‘Vasko Lipovac’ autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta”, dodaje se.

Po riječima kustosa izložbe Ivana Kokeze, u nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi ‘animirani’ radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza, a to je djetinjstvo.

Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus – na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem.

“Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela”, ocijenio je.

Davor Gobac (Karlovac, 1964.) često izlaže u hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

U glazbenom dijelu njegove splitske izložbe, koja ostaje otvorena do 19. srpnja, nastupit će studentski bend Z.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a podupire je i Ministarstvo kulture u sklopu projekta “Europska godina kulturne baštine 2018.”

(Hina)

Tagovi: davor gobac, izložba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE