Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Izrael objavio početak operacije protiv tunela Hezbollaha na libanonskoj granici

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus rekao je novinarima da su na izraelskoj strani otkriveni Hezbollahovi "tuneli za napade" ali nije naveo njihov broj.

Objavljeno 04.12.2018
Marko Leskovar

Izraelska vojska je priopćila da je otkrila podzemne tunele libanonskog Hezbollaha na izraelskom teritoriju i da je u utorak počela operaciju na granici kako bi ih uništila.

Operacija “Sjeverni štit” je zadnji događaj u sukobu Izraela i proiranske skupine, velikog neprijatelja izraelske države, s obje strane Plave crte koja označuje libanonsko-izraelsku granicu.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus rekao je novinarima da su na izraelskoj strani otkriveni Hezbollahovi “tuneli za napade” ali nije naveo njihov broj.

Tuneli nisu operativni i nisu “neposredna prijetnja” za stanovništvo na sjeveru Izraela, rekao je.

“Operaciju Sjeverni štit smo poveli kako bismo otkrili i uklonili prijetnju tunela za napade terorističke organizacije Hezbollaha koji ispod granice vode iz Libanona u Izrael”, dodao je.

Vojska djeluje samo na izraelskoj strani, napomenuo je.

“Djelovanje Hezbollaha smatramo očitim kršenjem izraelskog suvereniteta i to još jednom svjedoči o Hezbollahovu potpunom nepoštovanju rezolucija Ujedinjenih naroda”, rekao je.

Nakon različitih sukoba, Izrael i Libanon su načelno u ratu, ali je na granici od 2006. bilo razmjerno mirno.

Početak operacije “Sjeverni štit” događa se dan nakon susreta Netanyahua i američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Bruxellesu koji nije bio najavljen. Informacija o njemu je objavljena tek u ponedjeljak.

Tagovi: hezbollah, izrael,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE