Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Javnim radom u Sisku zapošljavanje 520 osoba i sanacija šteta od potresa

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je mjeru javnog rada u petak predstavio u Sisku, ističući da će njome mnogima produžiti dosadašnji, a neki će dobiti novi posao

Objavljeno 30.08.2021
Ivona Amidžić

Mjerom aktivne politike zapošljavanja “Javni rad – otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke županije” zaposlit će se 520 osoba, za što će Vlada izdvojiti 19,4 milijuna kuna.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je mjeru javnog rada u petak predstavio u Sisku, ističući da će njome mnogima produžiti dosadašnji, a neki će dobiti novi posao.

Na taj će se način, dodao je, nastaviti pozitivni trendovi zapošljavanja i ekonomskog oporavka u cijeloj zemlji, kojima se sada priključuje i Sisačko-moslavačka županija.

“To je plod rada Vlade, ali i lokalnih dužnosnika i čelnika, a na taj će se način podići razina zaposlenosti. Ovo je jedna od mjera nakon potresa u kojoj su Vlada i Ministarstvo aktivno djelovali. Osim zapošljavanja, na ovom smo području za oko 3000 poslodavaca dodijelili mjera za gotovo 15.000 zaposlenika, koje su iznosile oko 300 milijuna kuna”, rekao je Aladrović.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja te načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, izrazio je zadovoljstvo novom mjerom, kao doprinosom gospodarskoj revitalizaciji na stradalom području.

“Mjera posebno prilagođena Sisačko-moslavačkoj županiji uklapa se u mozaik svih dosadašnjih mjera i programa koje provodi Vlada u suradnji sa županijom, odnosno gradovima i općinama”, kazao je Medved.

Naveo je da su u Stožeru u Petrinji razmatrali sve dosadašnje aktivnosti nakon potresa, uz naglasak na aktivnosti koje će uslijediti, a jedna od njih je i ova “itekako značajna” mjera.

Prioritet mjere za početak školske godine

Istaknuo je da im je sada prioritet mjera za početak nove školske godine, pa su već definirane zadaće za obavljanje sigurnosnog pregleda gradova te koridora za sigurni dolazak i odlazak učenika iz škola, kao i sigurnosnih tunela uz oštećene i opasne objekte kako ne bi došlo do stradavanja djece i drugih građana.

Radit će se, dodao je, i na uklanjanju oštećenih objekata, kao i na drugim nužnim radovima.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak rekao je da je spomenuta mjera važna za županiju jer će se njome zaposliti teško zapošljivi sugrađani koji će raditi na otklanjanju posljedica potresa.

Od ukupnog broja zaposlenih 515 će ih biti s područja u nadležnosti Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Sisku i pet sugrađana u nadležnosti Područnog ureda u Kutini, najavio je Celjak.

Izvijestio je da je trenutno u Sisačko-moslavačkoj županiji zaposleno 1800 osoba više nego u srpnju prošle godine.

Uz saborske zastupnike, čelnike gradova i općina, čelnika HZZ-a te predstavnike gradskih i općinskih društava Crvenog križa, predstavljanju mjera javnih radova bio je nazočan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: javni rad, potres, sanacija, sisak, zapošljavanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE