Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Jeste li znali da zadnje tri godine Zemlja ima dva mjeseca?

Znanstvenici su mu dali ime koje zvuči kao imena droida iz Ratova zvijezda

Objavljeno 03.03.2020
Ivona Amidžić

Znanstvenici su 15. veljače otkrili objekt koji su nazvali “mini mjesec”, tj. novi Zemljin satelit. Astronomi o njemu znaju malo – toliko malo, da čak i ne mogu reći je li to umjetni objekt, poput mrtvog satelita.

Međutim, kažu kako je najvjerojatnije riječ o malom asteroidu. Iako objekt ne predstavlja opasnost za Zemlju, on pokazuje koliko je naše susjedstvo promjenljivo.

“Podaci iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije koji čuvaju zapise o promatranju za sve poznate asteroide pokazuju da se orbita ovog malog mjeseca ne podudara s preciznom orbitom bilo kojeg poznatog objekta kojeg su napravili ljudi”, rekao je Kacper Wierzchos, stariji istraživački stručnjak Catalina Sky Survey i suotkrivač ovog satelita.

Program Catalina, financiran od NASA-e, na Sveučilištu u Arizoni, automatizirano je istraživanje koje pregledava nebo u potrazi za brzim pokretnim objektima.

U noći otkrića, Wierzchos i specijalist za istraživanje, Teodore Pruyne, slučajno su bili kod teleskopa, rekao je Wierzchos. Tijekom dobre noći istraživanjem se može proučiti oko 40 asteroida blizu Zemlje, što su obično objekti o kojima astronomi već znaju. Ali 15. veljače nešto je bilo neobično i pomalo smiješno te nije odgovaralo onome što astronomi znaju. Dvojac je ovo otkriće predao Centru za male planete, a drugi astronomi brzo su to potvrdili.

Novootkriveni objekt, sada poznat kao 2020 CD3, bio je vrlo blijed kada je otkriven

Noćima nakon otkrića, Wierzchos i njegovi suradnici pratili su objekt pokušavajući odrediti njegovu orbitu. Njihovi proračuni pokazali su da je, najvjerojatnije, objekt kružio oko Sunca i Zemljina gravitacija ga je povukla u svoju orbitu još negdje 2017. godine.

Kako je ovaj “mini mjesec” godinama prošao nezapaženo? Prvo, nebo je ogromno, a teleskopi su ograničeni na vrijeme posvećeno potrazi za asteroidima, rekao je Wierzchos. Također je naveo i mjesečevu slabu svjetlost zbog koje je bio vrlo teško vidljiv i njegovu visoko promjenjivu orbitu koju je teško pratiti ako se ne zna točno što se i kako prati.

2020 CD3 ima “kaotičnu” orbitu jer se povlači između gravitacije Mjeseca i gravitacije Zemlje. Njegova udaljenost od Zemlje varira. Orbitalno razdoblje objekta teško je precizno izmjeriti, ali čini se da traje oko mjesec dana.

Neobični “mini mjesec” koji kruži oko Zemlje vjerojatno neće dugo biti tu

Astronomi su 2020 CD3 promatrali samo šest ili sedam puta, tako da još nemaju dovoljno podataka da utvrde o kakvom je asteroidu riječ, koliko se brzo rotira i koliko je velik. Pretpostavljajući da je objekt uobičajena vrsta asteroida koja se zove karbonasti asteroid, vjerojatno je otprilike veličine automobila.

Znanstvenici koji su otkrili objekt 15. veljače procjenjuju da će mjesec zbog nestabilnosti njegovog puta kroz svemir napustiti Zemljinu orbitu negdje u travnju. Astronomi o njemu znaju malo – toliko malo, da čak i ne mogu reći je li to umjetni objekt, poput mrtvog satelita.

U idealnom slučaju, nada se da će drugi teleskopi moći promatrati objekt prije nego što on odleti. Astronomi se utrkuju protiv gravitacijskog povlačenja malog mjeseca između Zemlje i našeg tradicionalnog Mjeseca. Neće proći dugo prije nego što asteroid ispadne iz svoje orbite prema novim pustolovinama.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: asteroid, dva mjeseca, mini mjesec, mjesec, satelit, zemlja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE