Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Johnson upozorava da će učiniti sve da obrani teritorijalni integritet zemlje

Johnson je ranije, po priopćenju Downing Streeta, pozvao Europljane da pokažu "pragmatičnost" i da budu spremni na "kompromis"

Objavljeno 14.06.2021
Ivona Amidžić

Velika Britanija učinit će “sve što treba” kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet u trgovinskom sporu s Europskom unijom, rekao je u subotu premijer Boris Johnson, zaprijetivši izvanrednim mjerama ako se ne pronađe rješenje.

Johnson je ranije, po priopćenju Downing Streeta, pozvao Europljane da pokažu “pragmatičnost” i da budu spremni na “kompromis”, ali je kasnije u intervjuu za Sky News upotrijebio oštrije riječi.

Johnsonova prijetnja prekinula je privremeno zatišje u verbalnom ratu zbog dijela dogovora o brexitu koji se odnosi na granična pitanja sa Sjevernom Irskom, što je u fokusu napetosti otkako je Britanija definitivno izišla iz EU-a na kraju prošle godine.

Premda ih je američki predsjednik Joe Biden pozvao da pronađu kompromisno rješenje, Johnson je iskoristio samit G7 kako bi poručio da nema namjeru ublažiti svoje stajalište o Sjevernoirskom protokolu.

“Mislim da to možemo riješiti… ali na našim je prijateljima i partnerima iz EU-a da shvate da ćemo učiniti sve što treba”, rekao je za Sky News.

“Mislim da, ako se protokol nastavi primjenjivati na ovaj način, nećemo naravno oklijevati pozvati se na članak 16”, dodao je, govoreći o zaštitnoj klauzuli koja omogućuje objema stranama da poduzmu mjere ako vjeruju da sporazum vodi poteškoćama u ekonomskom, društvenom i ekološkom smislu.

“Razgovarao sam danas ovdje s nekim našim prijateljima koji izgleda ne razumiju da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedna zemlja, jedan teritorij. Moram ih u to uvjeriti”.

Johnson je to kazao nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i najvišim dužnosnicima EU-a Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom na samitu G7 u Engleskoj.

Merkel je u subotu pozvala Johnsona da pronađe “pragmatično rješenje” tog spora.

EU je britanskoj vladi poručio da mora provesti sporazum o brexitu u cijelosti i uvesti kontrole na određenu robu koja stiže u Sjevernu Irsku iz Britanije. Britanija se zauzela za hitna i inovativna rješenja.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: boris johnson, eu, europska unija, integritet, premijer, teritorij, trgovinski spor, velika britanija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE