Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Još jedan proboj sigurnosti na Facebooku

Ovaj put se radi o čak milijun i pol korisnika

Objavljeno 19.04.2019
Ivona Amidžić

Iz Facebooka su u srijedu izjavili kako su “nenamjerno” preuzeli privatne kontakte milijun i pol novih korisnika Facebooka od svibnja 2016. godine, što je samo jedan od brojnih propusta s kojima se tvrtka suočava u zadnje vrijeme.

U ožujku je Facebook prestao tražiti potvrdu lozinke za email adrese kao opciju za korisnike koji su prvi put napravili profil, kažu iz Facebooka. Bilo je slučajeva u kojima je Facebook preuzeo sve email kontakte novih korisnika, iako su oni privatni.

“Procjenjujemo kako je Facebook preuzeo kontakte čak milijun i pol korisnika. Ti kontakti nisu bili podijeljeni ni sa kim i trenutno smo u procesu njihova brisanja”, rekli su iz Facebooka za portal Reuters, naglašavajući kako će obavijestiti korisnike čije su kontakte preuzeli te kako su grešku popravili.

Business Insider je ranije izvijestio kako je društvena mreža bez dozvole preuzela sve email kontakte novih korisnika bez da su korisnike za to tražili dopuštenje.

Facebook je nedavno bio u središtu velikih skandala zbog pitanja vezanih za nepoštovanje privatnosti korisnika, uključujući i skandal s kraja prošle godine gdje su njihovim zaposlenicima objavljene lozinke milijuna korisnika, koje su bile pohranjene u čitljivom formatu sadržanom u Facebookovom sustavu.

Poznat je skandal od prošle godine u kojem je britanska politička konzultantska firma imala pristup osobnim podacima milijuna profila Facebook korisnika bez njihova znanja.

Facebook je uz to i pod konstantnim kritikama brojnih svjetskih zakonodavnih tijela zbog takozvanih ‘prijevara’, kojima su korisnike mamili da Facebooku daju svoje privatne podatke te zbog prisutnosti govora mržnje i lakog pristupa podataka na platformi.

foto: pexels (ilustracija)

Tagovi: društvena mreža, email kontakti, facebook, korisnici, privatni podaci, privatnost, proboj sigurnosti, sigurnost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE