Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Još jedan u nizu nasilnih incidenata u zdravstvenim ustanovama

"Trebaju li napadi na zdravstvene djelatnike još više eskalirati da bi se poduzele prave mjere protiv nasilnika?"

Objavljeno 03.02.2019
Ivona Amidžić

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) u nedjelju je u povodu još jednog napada na medicinsko osoblje zatražila promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona radi sprječavanja i sankcioniranja sve češćih nasilnih incidenata u zdravstvenim ustanovama.

Prije samo nekoliko dana, zgroženi i zabrinuti nizom sve češćih verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene djelatnike, kao Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske uputili smo javno očitovanje u kojemu smo, uz ostalo, izrazili bojazan da bi se učestalost i intenzitet incidenata mogli još povećati, i to se nažalost dogodilo i u Općoj bolnici Bjelovar, izravnom prijetnjom smrću liječniku,  navodi UPUZ.

Oštro osuđujući takvo ponašanje,  udruga ističe kako se nameće pitanje treba li taj zastrašujući ‘trend’ još više eskalirati da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika.

Javnosti i medijima je, vjerujemo, dobro poznato da Republici Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara/tehničara, što znatno otežava dostupnost i pružanje zdravstvene zaštite na svim razinama, stoga i ovom prilikom treba podsjetiti da se upravo zahvaljujući nesebičnom, pojačanom i predanom radu zdravstvenih djelatnika u našim zdravstvenim ustanovama, i unatoč poteškoćama sustav održava funkcionalnim za sve građane kojima je potrebna zdravstvena skrb, navodi UPUZ.

Na koji način zaštititi naše zdravstvene djelatnike?

Smatra da se i u javnosti ne poklanja dovoljna pažnja odgovornim, pozitivnim i divljenja vrijednim svakodnevnim naporima zdravstvenih djelatnika na njihovim radnim mjestima, kao što se poklanja eventualnim dvojbenim postupcima ili pogreškama. Takav jednostrani pristup nije realan, ali zasigurno ima utjecaja na percepciju zdravstvenih djelatnika u hrvatskoj javnosti i kod pacijenata, na što također treba obratiti pažnju, ocjenjuje UPUZ.

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, u priopćenju koje je potpisao njezin direktor Dražen Jurković,  poručila je da pruža punu podršku Ministarstvu zdravstva i inicijativama za podizanje razine sigurnosti zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika te traži promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona u svrhu sprječavanja i sankcioniranja nažalost sve češćih nasilnih incidenata u našim zdravstvenim ustanovama.

Najoštriju osudu još jednog  u nizu napada na zdravstvene djelatnike, a koji se u subotu dogodio u bjelovarskom rodilištu, izrazili su i Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska komora medicinskih sestara te su, među ostalim, zatražili striktnu primjenu novih odredbi Kaznenog zakona po kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao  kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Dražen Jurković, napadi, opća bolnica bjelovar, UPUZ, zdravstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE