Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Još jedna neradna nedjelja, razmatra li se o otvaranju?

Radno bi ubuduće trebalo biti samo 14 nedjelja na godinu!

Objavljeno 24.05.2020
Marin Marić

Radno bi ubuduće trebalo biti samo 14 nedjelja na godinu! Otkrio je to ministar gospodarstva Darko Horvat u najavama izmjena Zakona u trgovini.
U Sindikatu trgovine odluku pozdravljaju, ali poslodavci izražavaju skepsu da će s neradnim nedjeljama radnicima ubuduće slobodan vikend biti tek kad budu na godišnjem. Nedjelja je još uvijek pod epidemiološkim mjerama, a što se kupaca u trgovačkim centrima tiče može tako ostati zauvijek.

Čim se neradna nedjelja ukine kao epidemiološka mjera, u javnu raspravu ide prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini. Poslodavci bi, zamišljeno je njime, ubuduće trebali odlučiti koje nedjelje će biti radne.

“Radnih će biti 14 nedjelja. Poslodavci će dobiti priliku odabrati kojih je to 14. Kad me pitate zašto 14, stav je HGK i HOK, i velikog dijela HUP-a, da je u djelatnostima koje se bave turizmom da je 14 nedjelja profitabilnih”, objasnio je Horvat za RTL televiziju.

Neslužbeno, do sad za vrijeme neradnih nedjelja, ali u doba koronakrize promet trgovine hranom pao je dva do tri posto, a ostalo je u padu za šest posto.

Dakle, četvrtina nedjelja u godini trebalo bi biti radno. U Sindikatu trgovine podržavaju neradne nedjelje i smatraju da takva odluka ne bi trebala donijeti štetu ljeti za vrijeme turističke sezone.

“Htjela bih napomenuti da mnogi poslodavci upravo iz prostora koji su izuzetno aktivni traže regulaciju rada nedjeljom. Tako da će se kroz izmjene zakona pronaći rješenje za sezonu. Moram spomenuti da postoje i druge europske zemlje koje imaju turističku se zonu pa nemaju rad nedjeljom”, rekla je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Poslodavci smatraju da nedjelju treba regulirati Zakonom o radu, a ne Zakonom o trgovini. Jer bi se na taj način regulirala i cijena satnice.

“Trgovine će raditi 14 nedjelja u godini, dok će svi ostali subjekti raditi 52 nedjelje u godini. Smatram da u aspektu Ustava ovakva regulacija će vrlo vjerojatno i pasti na Ustavnom sudu”, smatra Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Tagovi: nedjelja, rad nedjeljom, radna nedjelja, trgovine,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE