Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kako će proći? Sutra izbori u Lici, Ogulinu, Iloku i Davoru

U fokusu političke javnosti su izbori u Lici na kojima se odlučuje hoće li HDZ zadržati kontrolu nad Županijskom skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu

Objavljeno 09.03.2019
Antonela Verković

Nešto više od 60.000 birača u Ličko-senjskoj županiji, gradovima Iloku i Ogulinu, te posavskoj općini Davor u nedjelju prijevremeno izlazi na birališta kako bi izabrali županijsku skupštinu i gradska i općinska vijeća, koja su raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu.

U fokusu političke javnosti su izbori u Lici na kojima se odlučuje hoće li HDZ zadržati kontrolu nad Županijskom skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji na nedjeljne izbore izlazi s nezavisnom listom.

Devet lista u bitki za Liku

Za 31 vijećnički mandat natječe se devet lista: HDZ-ova koalicijska, nezavisne Milinovićeva i gradonačelnika Novalje Ante Dabe, SDP-a, Živog zida, HSP-a, Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, SDSS-a te koalicijska lista HSLS/HNS-a.

Pravo birati županijske vijećnike ima nešto više od 43.000 birača za koje se u nedjelju otvara 116 biračkih mjesta.

Na birališta izlazi i nešto više od 11.000 Ogulinaca koji će sa šest ponuđenih listi: DSS-ove, HDZ-ove koalicijske, HNS-ove, SDSS-ove, SDP-ove te nezavisne liste Igora Stošića Jole, izabrati 17 vijećnika. U raspuštenom Gradskom vijeću, koje je srušilo proračun SDP-ova gradonačelnika Dalibora Domitrovića, HDZ je imao osam mandata, SDP pet, NL Željka Stipetića tri, a jedan mandat DSS.

U Iloku pilot projekt eIzvodi

Nedjelja je izborni dan i na krajnjem istoku Hrvatske, oko 5500 birača u Iloku bira 15 gradskih vijećnika, birati mogu između čak osam lista: nezavisne liste gradonačelnice Marine Budimir, listi stranaka DESNO, HNS, HSP, HSU i SDP, te koalicije HDZ-HSLS i HSS-HKS.

U raspuštenom vijeću od 16 vijećnika pet je bilo s liste gradonačelnice Budimir, šest iz koalicije HDZ-HSLS, tri HSS-ova, po jedan iz HSP-AS-a i SDP-a.

Na svih sedam biračkih mjesta u Iloku u nedjelju će se provesti pilot projekt eIzvodi kojim se nastoji unaprijediti izborni postupak, odnosno omogućiti brža evidencija izašlih birača, dobiti podatke o odazivu u svakom trenutku glasovanja, bez vremenskog odmaka, ubrzati statističku analizu birača itd.

Novi sastav Općinskog vijeća od 13 članova bira i nešto manje od 2400 birača u  Davoru. Općinsko vijeće, u kojem je HDZ imao sedam članova, odbilo je proračun HDZ-ovom načelniku Đuri Anđelkoviću, a po pisanju lokalnih medija u HDZ-u su se posvađali zbog tamošnjeg odlagališta. Na izbore izlaze koalicija HSS/SDP, HDZ i NL Lidije Brlić, koja je bila HDZ-ova predsjednica raspuštenog Općinskog vijeća.

Tko može birati

Pravo biranja u nedjelju imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u županiji, gradu i općini gdje se izbori provode te državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u tim jedinicama.

Članovi predstavničkih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom, na način da cijelo područje općine, grada, odnosno županije čini jednu izbornu jedinicu.

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora iz svibnja 2017. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

(Hina)

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: davor, hdz, ilok, izbori, ličko-senjska županija, lika, milinović, Ogulin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE