Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Kamo s odjećom koja više nije ‘IN’? Oprezno s krpicama jer to šteti planetu!

Britanski zastupnici prigovaraju brzoj promjeni 'krpica' jer šteti planetu posebice zato što se odbačena prošlogodišnja moda gomilala na odlagalištima smeća...

Objavljeno 05.10.2018
Antonela Verković

Mladi vole brzo mijenjati ‘krpice’, ono što je danas u modi već sutra je ‘za baciti’ i obrnuto – to je svijet u kom živimo i na navedeno su svi navikli, posebice pripadnice ljepšeg spola.

Ipak, takvo tjeranje mode izazvalo je kritike britanskih zastupnika koji upozoravaju da šteti zdravlju planeta.

Parlamentarci upozoravaju da je modna industrija veliki izvor stakleničkih plinova koji pregrijavaju planet, prenosi BBC. Odbačena prošlogodišnja moda gomila se na odlagalištima smeća a čestice tkanina završavaju u morima nakon pranja odjeće.

I proizvođači odjeće kažu kako je potrebno učiniti više no tvrde da se već sada trude oko smanjivanja utjecaja njihovih proizvoda na okoliš.

Odbor za okoliš britanskog paralmenta poručuje kako je temeljni problem industrija koja počiva na tome da uvjeri ljude da odbace prošlogodišnji komad odjeće samo zbog toga što je u boji koja više nije moderna.

Istraživanja pokazuju da ljudi danas kupuju dvostruko više odjeće nego prije deset godina a u ribama ima sve više sintetičkih vlakana koje u morima završavaju nakon pranja.

Stoga su britanski zastupnici pozvali britanske modne kuće da se izjasne kako mogu zadržati koristi za britansku ekonomiju koja se mjeri razinom od 28 milijarda funti uz smanjivanje šteta za okoliš.

Smatraju da su potrebne hitne mjere jer će uz sadašnju ‘potrošnju’ odjeće ta industrija biti odgovorna za četvrtinu ukupnog utjecaja na klimu do 2050., kazala je predsjednica odbora Mary Creagh.

“Tri od pet komada odjeće završi u odlagalištima smeća ili pećima unutar godinu dana – to je skupo gorivo! Pola milijuna tona čestica od tkanina svake godine završi u oceanima. Pasivnost nije rješenje.”

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: moda, odjeća, okoliš, velika britanija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE