Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Karlovac dobio klupicu za dojenje i prematanje dojenčadi na javnome mjestu

Poruka majkama da je je dojenje najzdraviji i najprirodniji način prehrane djeteta

Objavljeno 27.05.2019
Lucija Tokić

Karlovac je u ponedjeljak dobio MAM klupicu za dojenje i prematanje dojenčadi uz poruku majkama da je je dojenje najzdraviji i najprirodniji način prehrane djeteta.

Voditeljica karlovačke patronažne službe Anamarija Trpčić istaknula je da je po UNICEF-ovim službenim podatcima u Hrvatskoj samo 13,2 posto dojenčadi u dobi iznad šest mjeseci koja se hrane majčinim mlijekom. “Cilj nam je promicati dojenje i tako povećati broj majki koje doje jer je to iznimno važno za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti i za mentalno zdravlje djeteta i obitelji“, rekla je Trpčić i poželjela da klupica za dojenje šalje poruku o toleranciji dojenja na javnome mjestu.

Grupa za potporu dojenja karlovačkoga Doma zdravlja predložila je na sastanku da se ta klupica postavi jer je utvrđeno da je u Karlovcu velik problem dojenje u javnosti te da treba omogućiti da majke imaju mjesto na kojem mogu slobodno i u miru nahraniti i previti djecu.

Klupicu je donirala tvrtka Apolo Hrvatska i postavljena je na igralištu Vunskom polju, u blizini rijeke Korane, a u Sanja Varjačić Posliović iz Apola je rekla kako joj je drago što su je mogli postaviti u svibnju, mjesecu u kojem se slavi i Majčin dan i Dan obitelji, te je svim roditeljima poručila da uvijek imaju na umu kako je dojenje najzdraviji način prehrane dojenčeta, da je u svakom trenutku dostupno, uvijek prave temperature, higijensko i besplatno.

Dvojba o dojenju na javnome mjestu ima jer se postavlja pitanje nije li ono preintimno za javnost, no dojenje je potpuno prirodno i ne treba ga se sramiti i majkama treba omogućiti da na javnome mjestu mogu nahraniti dijete, rekla je Varjačić Posilović.

Ravnateljica karlovačkog Doma zdravlja Tatjana Šterk Tudić zahvalila je Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu na realizaciji tog projekta i pozvala druge Domove zdravlja da slijede ovaj primjer, što je odmah prihvatila i županijska pročelnica Martina Kostolanji i pozvala druge gradove i općine da se uz pomoć Karlovačke županije postave klupice za dojenje i prematanje dojenčadi u svojim sredinama.

U Hrvatskoj slične klupice za dojenje i prematanje imaju Varaždin, Hum na Sutli, Jastrebarsko, Pula i sada Karlovac.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: bebe, djeca, dojenje, mame,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE