Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Kazna koja se rijetko izriče: Austrijski voćar će zbog pčela ‘odležati’ u zatvoru godinu dana

Austrijski voćar proglašen je krivim za nezakonito korištenje insekticida koji je izazvao pomor više desetaka kolonija pčela...

Objavljeno 27.09.2018
Antonela Verković

Austrijski 47-godišnji voćar poprskao je kloripirifosom, snažnim insekticidom, svoje voćke u području Lavanttala u Koruškoj u vrijeme cvatnje koja je još privlačila pčele.

Time je izazvao pomor više od 50 kolonija pčela u vlasništvu dva susjedna pčelara.

Zbog toga je osuđen na kaznu zatvora, vrstu kazne koja se rijetko izriče, a riječ je o nezakonitom korištenju insekticida koji je izazvao pomor više desetaka kolonija pčela.

Sud u Klagenfurtu proglasio je voćara krivim za “svjesno nanošenje štete okolišu” ocijenivši da je bio svjestan svojih postupaka jer je iskusan voćar koji je druge podučavao uzgoju voća.

Izrečena mu je kazna zatvora od godine dana s četiri mjeseca kušnje. Mora platiti više od 20.000 eura odštete, na što će, kako je najavio, podnijeti žalbu.

Sud se nada da će izrečena kazna služiti kao primjer drugim ljudima da ne zadiru na takav način u okoliš. “Uporabom pesticida moraju postići ravnotežu između zaštite okoliša i gospodarske isplativosti”, obrazložio je sud.

Upravo je rasprostranjena uporaba za pesticida izazvala pomor pčela i drugih insekata oprašivača.

Početkom 2018., Europska unija zabranila je tri vrste neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam), pesticida krivih za smrt populacija pčela.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: austrija, pčele, voćar, zatvor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE