Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore nakon Trumpove carinske prijetnje

"Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu"

Objavljeno 06.05.2019
Lucija Tokić

Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore dogovorene za srijedu u Washingtonu, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navečer, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano zaprijetio povećanjem carina na kinesku robu.

Američki list poziva se na osobu upućenu u kineska stajališta te navodi da su kineski dužnosnici bili iznenađeni Trumpovom objavom putem Twittera te da bi mogli otkazati skorašnji dolazak zamjenika kineskoga premijera Liu Hea u Washington.

“Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu”, rekla je neimenovana osoba za Journal te dodala da odluka o tome hoće li nastaviti s pregovorima još nije donesena.

Američki dužnosnici prije toga su sugerirali da bi dogovor o dokončanju višemjesečnog trgovinskog rata mogao biti postignut u petak, a ministar financija Steven Mnuchin susrete je nazvao “posljednjim krugom” pregovora.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju „presporo“.

Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta.

Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili primirje u trgovinskom ratu.

Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju „mali utjecaj na cijene“,  istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarda dolara na mjesec.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: carinska prijetnja, kina, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE