Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Kineske državne novine predlažu slabljenje odnosa s Australijom

Odnosi između dviju država pogoršali su se krajem 2017.

Objavljeno 23.05.2018
Alan Srčnik

PEKING, 23. svibnja 2018. (Hina/Reuters) – Kina treba oslabiti svoje odnose s Australijom, uključujući smanjivanje izvoza i odgodu posjeta australskog premijera Malcolma Turnbulla, kako bi Peking pokazao svoje nezadovoljstvo tamošnjim nedavnim antikineskim sentimentima, objavile su su srijedu kineske državne novine.

Odnosi između dviju država pogoršali su se krajem 2017. kad je Turnbullova vlada predložila mjeru kojoj je cilj ograničavanje stranog utjecaja u Australiji, što se odnosi i na političke donacije. Peking taj potez smatra “protukineskim”.

Diplomatski sukob se prošlog tjedna prelio na područje trgovine kad je veliki australski proizvođač vina objavio da je suočen s duljim čekanjima na kineskoj carini, čime je pokrenuo strah među drugim australskim izvonicima koji ovise o pristupu toj azijskoj državi.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ovog je tjedna poručio svojoj australskoj kolegici kako bi Canberra trebala ukloniti svoje “obojane naočale” kako bi vratila dobar odnos sa svojim velikim trgovinskim partnerom.

Nacionalističke kineske novine Global Times u srijedu su objavile kako Kina treba pustiti Australiju da neko vrijeme pati umjesto da brzo poboljša odnose s njom.

“Kina ne treba odbaciti kinesko-australske odnose. Samo ih treba jedan period usporiti”, stoji u tim novinama.

“Naprimjer, nije potrebno da australski premijer posjeti Kinu ove godine. Zapravo bi to mogao napraviti i nekoliko godina kasnije”, dodaje se.

Australski mediji pišu kako Turnbull planira posjetiti Kinu kasnije ove godine kako bi razgovarao o diplomatskim nesuglasicama između dviju država.

Kineski medij dodaje kako bi Kina trebala početi kupovati američke proizvode umjesto australskih, poput željezne rude, vina i govedine.

“Australija je prošle godine u Kinu izvezla 76,45 milijardi dolara vrijedne proizvode. Smanjivanje australskog izvoza za 6,45 milijardi bi bio hladan tuš za Australiju”, zaključuje se u tim novinama koje objavljuje glasilo Komunističke partije, no koje ne reflektiraju politiku kineske vlade.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE