Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Kinezi u BiH ulaze u cestogradnju, prvi projekt autocesta Banja Luka-Prijedor

Zamjenik direktora "Shandong internationala" Meng Yan nakon ceremonije potpisivanja u Banjoj Luci kazao je kako je uvjeren da će svi radovi biti obavljeni sukladno zadanim rokovima od pet godina a možda i prije toga.

Objavljeno 13.12.2018
Marko Leskovar

Kineska tvrtka “Shandong International” gradit će autocestu u Bosni i Hercegovini između Banje Luke i Prijedora a ugovor o ovom poslu vrijednom oko 300 milijuna eura u četvrtak su potpisali ministar prometa Republike Srpske Neđo Trninić i direktor bosanskohercegovačke podružnice te tvrtke Yang Xu.

“Shandong International” ranije je dobio posao gradnje autoceste u Srbii između Beograda i Požege a sada ulazi i na bosanskohercegovačko tržište sa svojom podružnicom pod nazivom “SDHS-CSI BH”.

Kinezi zapravo svojim kapitalom financiraju gradnju jer je ugvoro sklopljen po koncesijskom modelu.

Računajući i razdoblje gradnje kineski partner upravljat će budućom autocesom 33 godine, jednokratno će platiti nešto manje od četiri i pol milijuna eura kao koncesijsku naknadu a potom tijekom eksploatacije u entitetski proračun RS uplaćivati po pet posto od ostvarenog prihoda svake godine.

“Ovo je prvi projekt kojega po koncesijskom modelu radimo na Balkanu”, kazao je ministar prometa Trninić najavljujući kako će narednog proljeća početi i gradnja dionice autoceste na koridoru Vc Budimpešta-Ploče koji prolazi preko onog dijela teritorija BiH koji administrativno pripada RS.

Zamjenik direktora “Shandong internationala” Meng Yan nakon ceremonije potpisivanja u Banjoj Luci kazao je kako je uvjeren da će svi radovi biti obavljeni sukladno zadanim rokovima od pet godina a možda i prije toga.

Autocesta Banja Luka-Prijedor projektirana je u dužini o 42 kilometra i zapravo prdstavlja prvi dio donice autoceste koja bi trebala završiti u Bosanskom Novom.

Tagovi: autocesta, bih, Dodik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE