Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a protiv Zakona o najmu stanova i obrazovnog zakona

HDS-ov Branko Hrg pojasnio je da je ostao sporan model po kojem će zaštićeni najmoprimci moći otkupiti stanove. Također, ''u školama imamo izvrsne, inteligentne učenike, ali nemamo odgojne komponente", ocijenio je Dodig.

Objavljeno 13.07.2018
Antonela Verković

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, koji je dio vladajuće većine, najavio je u petak prije glasovanja da će biti protiv prijedloga Zakona o najmu stanova te traže da se o njemu raspravi u trećem čitanju, a glasovat će i protiv izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

HDS-ov Branko Hrg pojasnio je da je ostao sporan model po kojem će zaštićeni najmoprimci moći otkupiti stanove.

“Tražimo da se u Zakon uvrsti model kao što imaju Srbi povratnici izvan područja državne skrbi i da se po tim cijenama stanarima omogući otkup stanova. Smatramo da je to u interesu i vlasnika stanova i stanara jer želimo da vlasnici dođu do svojih nekretnina, ali i da stanari ne budu bacani na ulicu”, kazao je Hrg, napomenuvši da bi to za obje strane bio elegantan izlaz iz ove situacije.

Objasnio je da Srbi povratnici imaju mogućnost subvencionirane cijene otkupa stana, i kreće se od 330 do 600 eura za jedan kvadratni metar stana za jednokratnu uplatu, te od 380 do 730 eura otplaćuju li stan na rate te da takve uvjete traže i za zaštićene najmoprimce.

“Oni će na taj način izaći iz stanova, a vlasnici će doći do svojih nekretnina”, istaknuo je. “Od sadašnjeg prijedloga Vlade neće se dogoditi ništa nego će vjerojatno neki drugi Sabor prolongirati provođenje Zakona kao što je to bilo i do sada”, smatra Hrg, dodavši da oni žele Zakon kojim bi se problem napokon riješio.

HSLS-ov Darinko Kosor ustvrdio je da je riječ o velikoj nepravdi jer stanari imaju mogućnost ili da kupe POS-ove stanove za pet godina ili da budu deložirani.

“Zakon koji dovodi do deložacije tri tisuće obitelji ne možemo podržati. To nije pitanje koalicije ni političke pripadnosti nego pravde i osjetljivosti prema ljudima. Nije ni ’41. ni ’45. da ljude deložiramo”, poručio je Kosor.

Goran Dodig iz HDS-a upozorio je da u raspravi o obrazovnom zakonu nije bilo ozbiljne komunikacije u javnoj raspravi te da je njihovu Klubu neprihvatljivo da učitelji, čitava jedna profesija, bude bačena na margine.

“Ljudi koji pet godina na Učiteljskom fakultetu uče odgajati djecu, u najozbiljnijem periodu kada djeca zavole ili zamrze školu, jedini su koji imaju kompetencije i mogućnosti to ispravno odraditi”, rekao je Dodig, dodavši da su sada izjednačeni s inženjerima. “Nitko inženjerima ne spori stručnost, ali njihov posao je nešto sasvim drugo. U školama imamo izvrsne, inteligentne učenike, ali nemamo odgojne komponente”, ocijenio je Dodig.

Premda je Klub HDS, HSLS-a i HDSSB-a dio parlamentarne većine, zakoni se mogu donijeti jer je za njihovo izglasavanje potrebna obična većina od 39 glasova.

(Hina)

Tagovi: HDSSB, hdz, HSLS, obrazovanje, stanovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE