Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

KoHOM apelira na strpljenje pacijenta

Obiteljski su liječnici pod velikim pritiskom - "Pritisak na telefon“ proteklih je dana bio veći nego ikada

Objavljeno 25.03.2020
Ivona Amidžić

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) priopćila je da su obiteljski liječnici pod velikim pritiskom te apelirala na strpljenje pacijenata koji se žale da ih ne mogu kontaktirati telefonom, a ne mogu doći ni u ambulante zbog zaštitnih mjera.

Reagirajući na prozivke da je obiteljske liječnike nemoguće kontaktirati telefonom, dobiti savjet ili naručiti lijekove, KoHOM objašnjava da su zbog potresa u Zagrebu u mnogim ambulantama u prekidu bile internetske i telefonske veze, a i drugi dijelovi Hrvatske također imaju problema s vezama.

“Pritisak na telefon“ proteklih je dana, kažu, bio veći nego ikada i nemoguće je bilo svima odgovoriti. Stoga pozivaju pacijente da se svojim obiteljskim liječnicima obraćaju i preko drugih komunikacijskih kanala (e-mail, SMS, WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook).

Podsjećaju i da su zbog epidemiološke situacije pregledi pacijenata u ordinacijama svedeni na minimum, no ističu i da su obiteljski liječnici svakodnevno u svojim ordinacijama, te istodobno dežuraju i u novoosnovanim tzv. “korona“ ambulantama.

Od utorka imaju i obvezu tiskanja propusnice za odlaske na nužne i neodgodive preglede, što čini dodatni pritisak na ambulante.

Apel pacijentima da ne taje mjere samoizolacije

Ponovno je upućen apel pacijentima da poštuju odredbe samoizolacije i budu iskreni prema svojim obiteljskim liječnicima.

Naime, bilo je nekoliko slučajeva da su pacijenti zatajili da su u samoizolaciji, a pregledavali su ih obiteljski liječnici, odnosno timovi hitne medicinske pomoći.

Svi oni su nakon toga morali ići u samoizolaciju 14 dana da ne bi bili prijenosnici koronavirusa drugim pacijentima.

Već je poznato da u Hrvatskoj nedostaje značajan broj liječnika, a sada je zbog ove situacije, posebno zbog neodgovornih pojedinaca zbog kojih liječnici moraju ići u samoizolaciju, još i manje, upozorava KoHOM.

Obiteljski liječnici udruženi u KoHOM pacijentima poručuju da je situacija ozbiljna, ali nije beznadna te ih mole da se prije dolaska u ordinaciju obavezno najave telefonom zbog zaštite drugih pacijenata i zdravstvenog osoblja.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: bolnice, čekaonice. bolesnici, doktori, koronavirus, liječnici, obiteljska medicina, samoizolacija, telefon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE