Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

KoHOM upozorava Kujundžića da će biti odgovoran za nedostatak liječnika

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) prozvala je u četvrtak ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog najnovijih promjena u prijedlogu Zakona

Objavljeno 14.06.2018
Alan Srčnik

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) prozvala je u četvrtak ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog najnovijih promjena u prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su unesene nakon e-savjetovanja, upozorivši da će zbog toga snositi odgovornost za kronični nedostatak liječnika u obiteljskoj medicini, pedijatriji i ginekologiji.

Očekivalo se da će novi zakon donijeti nužno potrebne i očekivane reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no to se nije dogodilo. Iznenadan preokret u sadržaju prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji definira 25 posto ordinacija obavezno pod domovima zdravlja, diskriminira “domske liječnike” i onemogućuje im da nastave rad u privatnoj praksi u svojim ordinacijama, ističe KoHOM u priopćenju.

Domovi zdravlja kao prolazna stanica do atraktivnijih poslova

Odredba o bilo kojem najmanjem broju domskih ordinacija krajnje je diskriminirajuća, umjesto toga treba svima omogućiti slobodan izbor modela rada, kaže KoHOM dodajući kako je posao liječnika u domovima zdravlja već sada neatraktivan i mnogi ga koriste isključivo kao prolaznu stanicu na putu do bolničkog posla ili zaposlenja u stranim državama.

Posljedično, već sada u Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika. Tako u Slavonskom Brodu 8 timova nema liječnika, u Vinkovcima 5, u Vukovaru 1, u Osijeku 2, u Đakovu 1, u Domu zdravlja Zagreb Istok 14, u Domu zdravlja Zagreb Centar 14, u Domu zdravlja Zagreb Zapad 17, a u Splitu 8 timova.

KoHOM proziva ministra zbog odstupanja od osnovnog teksta zakona o kojem je prije mjesec dana završila javna rasprava, a njime je najavljena potpuna privatizacija primarne zdravstvene zaštite.

Umjesto toga u prijedlogu, koji bi se uskoro trebao naći na Vladi, “zabetonirano” je postojeće stanje, a 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite (obiteljska medicina, pedijatrija, ginekologija) i dalje ostaje u sustavu domova zdravlja.

Umjesto promjena u smjeru kvalitetnije i jeftinije zdravstvene zaštite Kujundžić nudi samo kozmetičke promjene, uz zadržavanje diskriminacije liječnika koji nemaju mogućnost izbora – raditi u domu zdravlja ili u vlastitoj ordinaciji, te su ovisni o volji i odlukama lokalne politike, tvrdi KoHOM.

Ni koncesionarima nije bolje, novi zakonski prijedlog dozvoljava im zapošljavanje liječnika, no istodobno ne nudi mladom liječniku mogućnost trajnog zapošljavanja niti specijalističko obrazovanje. Zbog toga mladi liječnici ne vide perspektivu u obiteljskoj medicini u kojoj će prema EU-direktivi u skoroj budućnosti moći raditi samo specijalisti obiteljske medicine.

Mladi liječnici neće hrliti u obiteljsku medicinu

U takvim uvjetima iluzorno je očekivati da će mladi liječnici hrliti u ambulante obiteljske medicine, pa možemo očekivati urušavanje kompletnog sustava primarne zdravstvene zaštite, upozorava KoHOM.

Osim toga, zakonski prijedlog nije odgovorio na važna pitanja koja se tiču i pacijenata – što će biti s ordinacijama sadašnjih koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon umirovljenja doktora? Tko će nastaviti liječiti pacijente? Gdje će se zaposliti medicinske sestre? Što će biti s opremom u koju se godinama ulagalo?

Svi ti problemi, poručuje KoHOM, bili bi riješeni da je u zakonskom prijedlogu omogućen prijenos ordinacija, od čega je ministar u konačnici odustao.

 

 

(Hina)

Tagovi: KoHOM, kujundžić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE