Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Koji su to poznati uskrsni običaji?

Tko u vašoj obitelji nosi pobjedu u tucanju jajima? :D

Objavljeno 20.04.2019
Alan Srčnik

Uskrs je, znamo svi, najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja do kojih se drži dugi niz godina… Mi vam izdvajamo nekolicinu, evo o čemu je riječ…

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdijenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje hrana posvećena na misnom slavlju.

Uskrsno jutro nudi bogat stol jer se blaguje svetenje: na stolu se uvijek nalazi posvećena pogača, šunka, kulen, slanina, jaja, kobasica i mladi luk.

Uskrsni ručak je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba. Prilog je uvijek obilan, a tu su još i mladi luk i hren.

IGRE, OBIČAJI

Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl. U igri tuckanja jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

Nekoć je Uskrs bio smatran savršenim trenutkom krštenja stoga se na toj misi novi članovi pridružuju Crkvi, a stari članovi obnavljaju zavjete. Pjevaju se veselije i svečanije pjesme te slavi samo uskrsnuće.

U pojedinim dijelovima Zagorja, sjeverozapadnoj Podravini i južnom Međimurju, nakon probdjevene noći, u zoru se pali uskrsni krijes, tzv. vuzmenka od borovine ili se gradi piramida od cjepanica.

Tradicionalni uskrsni cvijet je ljiljan. Kao simbol bezgrešnosti, taj se cvijet prikazuje i u rukama anđela Gabrijela koji navješćuje Mariji da će roditi Isusa.

‘Lov na blago’

Igra za cijelu obitelj! Lov na jaja pripremite tako da ih sakrijete u kući ili vrtu na raznim mjestima da ih djeca traže. Ovisno o dobi djeteta, odaberite lakša ili teža mjesta. Možete se poslužiti obojanim ili čokoladnima jajima, onima punjenim slatkišima ili malim plastičnim koja će djeca na kraju igre zamijeniti za nagradu. Igrate li s pravim jajima, neka uslijedi natjecanje u tuckanju. Bitno je pripaziti da svako dijete na kraju dobije nešto. Zabavna je opcija da djeca pripreme lov za svoje roditelje.

Uskrsna natjecanja u lovu na jaja organiziraju se u cijelom svijetu, broje i do 80.000 jaja i 1000 natjecatelja.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: običaji, Uskrs,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE