Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kolakušić: ‘Nemam ja tu što raditi, želim da me građani pošalju u Europski parlament’

Prestaje s karijerom suca

Objavljeno 11.04.2019
Lucija Tokić

Grupa birača s nositeljem kandidacijske liste Mislavom Kolakušićem u utorak je Državnom izbornom povjerenstvu predala listu za izbor članova u Europski parlament. Nakon predaje liste Kolakušić, inače sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, izvijestio je da su predali potpise 20.576 građana.

Uslijedile su brojne primjedbe i pitanja je li u redu da se kandidira na izborima s obzirom na to da je aktivni sudac, na što je Kolakušić odgovorio da je Zakon o izborima za Europski parlament jedan od rijetkih zakona koji je usklađen s europskom praksom, a propisuje da će mu mandat suca prestati kad bude izabran na dužnost zastupnika u EP.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, takvu mu je kritiku uputio i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sesse koji je istaknuo da uz sudačku ne ide politička funkcija, na to je Kolakušić odgovorio: “Prestajem s funkcijom s danom kada stupim na dužnost u EU parlamentu. Političar je isključivo ona osoba koja obnaša političku funkciju, sve ostalo je pravo govora, a ne vršenje političke dužnosti. Političku dužnost možete vršiti jedino ako za to dobijete mandat”.

Pored toga, Kolakušić je obznanio da više neće biti sudac Trgovačkog suda i u slučaju da ne dobije mandat eurozastupnika.

“Ja sam završio svoju karijeru, želim da me građani pošalju u Europski parlament. Kad me izaberu, isti dan kreće kampanja za predsjedničke izbore, a onda kampanja za parlamentarne izbore koji su najvažniji jer se na njima mogu promijeniti stvari u zemlji. Apsolutno završavam sudačku karijeru, nemam ja tu što raditi”, rekao je Kolakušić.

Naposljetku, unatoč tome što mu rezultati anketa ne idu u prilog, Kolakušić je vrlo optimističan. Uvjerava da će njegova građanska lista dobiti čak tri mandata.

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tagovi: izbori, mislav kolakušić, sudac,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE