Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Kongresni izbori: Demokrati preuzeli većinu, Trump gubi monopol na vlasti

Uspjeh, međutim, nije potpun jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom. 

Objavljeno 07.11.2018
Marko Leskovar

Demokrati su u utorak na kongresnim izborima preuzeli Zastupnički dom, razbili republikanski monopol na vlasti i stekli institucionalnu kontrolu nad predsjednikom Donaldom Trumpom privukavši mlađu, ženama aktivniju i rasno raznolikiju generaciju birača. Uspjeh, međutim, nije potpun jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom.

Iako “plavi val” nije zapljusnuo Ameriku onoliko koliko su oni htjeli, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu. Po postojećim rezultatima, osvojili su 222 mandata, republikanci 199, a još je 14 mandata neizvjesno. Time su dobili priliku blokirati neke legislativne inicijative Donalda Trumpa i podvrgnuti njegovu administraciju temeljitijem nadzoru.

Iako se on predstavlja kao pobjednik koji je zadržao Senat, gubitak donjeg doma Kongresa ipak je gorka pilula za Trumpa nakon kampanje koja je postala svojevrsni referendum o njegovoj dvogodišnjoj vladavini.

U novom sastavu Zastupničkog doma, osnaženi demokrati će moći istražiti Trumpove porezne prijave, moguće poslovne sukobe interesa i optužbe vezane uz povezanost njegove predsjedničke kapanje 2016. s Rusijom. Također bi mogli primorati Trumpa da smanji svoje zakonodavne ambicije i osujetiti njegovo obećanje o financiranju zida na granici s Meksikom, usvajanje drugog paketa porezne reforme i provođenju “tvrde” trgovinske politike.

Tagovi: demokrati, kongres, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE