Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Konzum, Dukat i Sana ponovo najveći donatori hrane

"Želimo pokazati da postoje tvrtke koje su izrazito humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke"

Objavljeno 03.12.2021
Ivona Amidžić

Konzum, Dukat i Sana Delikatese i ove su godine primili nagradu “NajDonator” za najviše donirane hrane, koju dodjeljuju eurozastupnica Biljana Borzan i platforma “Mreža hrane”.

“Osnovna ideja NajDonatora nagraditi je tvrtke koje se ističu doniranjem hrane”, kazala je inicijatorica i organizatorica događaja Borzan u petak u Zagrebu.

“Želimo pokazati da postoje tvrtke koje su izrazito humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke” naglasila je.

Konzum je u 2020. donirao 250 tona hrane u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna što je najveća ukupna donacija.

Dukat je donirao 373 tone u vrijednosti nešto manjoj od pet milijuna kuna, što je najveća donacija u odnosu na prihod tvrtke, a Sana Delikatese iz Koprivnice najviše je donirala, u vrijednosti 132.000 kuna, u kategoriji malih i srednjih tvrtki.

“Od kada smo počeli dodjeljivati nagradu Najdonator, za 2017. godinu, pa sve do danas, vrlo je primjetno povećanje svijesti donatora da preuzmu ovu nagradu”, rekao je koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

“Osvrnite se oko sebe na reklamama, trgovačkim centrima… Sve je više donatora koji žele istaknuti svoje napore i rezultate u doniranju hrane i tako istaknuti svoje društveno odgovorno poslovanje”, dodao je.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa.

Konzum i Dukat su četvrtu godinu za redom najveći donatori među velikim tvrtkama i ponosni su na to.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­”Doniranje hrane i dalje ostaje naš prioritet te nam je velika čast što smo četvrtu godinu zaredom proglašeni Najdonatorom. Tu titulu nosimo s ponosom i uvjerenjem da zajedničkim i predanim radom možemo i moramo pokrenuti pozitivne promjene u društvu”, rekla je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške u Konzumu.

“Ponosni smo što smo četvrtu godinu zaredom prepoznati kao najveći donator hrane domaće prehrambene industrije, no još smo ponosniji što svake godine osiguravamo više od milijun mliječnih obroka za potrebite građane”,  izjavila je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Nagrada u kategoriji malih i srednjih tvrtki (do 50 zaposlenih) uvedena je prije dvije godine i oba je puta pobijedila koprivnička Sana.

“Priznanje „Najdonator” već drugu godinu zaredom je za Sanu kao malo i mlado poduzeće velika čast. U protekloj godini smo iznos donirane hrane utrostručili u odnosu na prethodnu”, rekla je direktorica tvrtke Silvija Repić.

Shizofrena situacija

Podizanje marketinške privlačnosti donatora i doniranja jedan je od načina da se u Hrvatskoj povećaju donacije, objasnila je Borzan.

Situaciju s donacijama u današnjoj Hrvatskoj nazvala je šizofrenom, jer višak hrane lakše dođe do otpada, nego do potrebitih.

Istaknula je da će se tijekom današnjeg dana u Hrvatskoj baciti preko 1000 tona hrane, a od čega 135 tona kruha, a pučke kuhinje i socijalne samoposluge neće imati dovoljno zaliha za nahraniti sve koji dođu.

Pohvalila je i hrvatsku vladu koja je oslobodila je doniranje hrane PDV-a i donijela pravilnik o doniranju koji je uredio odnose između donatora i posrednika, što je rezultiralo povećanjima u vrijednostima donacija.

“U 2020. prosječan iznos donacije iznosio je 29 milijuna kuna bez PDV-, što je značajno više od 20 milijuna doniranih u 2019. Ukupno 85 tvrtki je u poreznoj prijavilo donacije ove godine, u odnosu na 67 prošle godine.”

 

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: doniranje, dukat, hrana, konzum, mreža hrane, nagrada, najdonator, sana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE